Scena

Makabristički crteži i skulpture Zlatka Glamočaka u Modernoj galeriji

Izložba „Božanstvena komedija“ (La divine comédie) poznatog umjetnika Zlatka Glamočaka, biće otvorena u utorak u 20 časova, u Modernoj galeriji u Podgorici.
Makabristički crteži i skulpture Zlatka Glamočaka u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku crteža i skulptura, koju će publika moći da pogleda do 25. septembra, zvanično će otvoriti rukovoditeljka ove galerije, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

- Obilježja i značaj vajarstva Zlatka Glamočaka za našu likovnu umjetnost zahtijevaju sagledavanje u širokom spektru, od likovnih analiza do socijalnih i psiholoških interpretacija. Aktuelne relevantne spoznaje temelje se na osvrtima na Glamočakova djela izlagana na mnogobrojnim kolektivnim i rijetkim samostalnim izložbama u Crnoj Gori. Većina tema koje imaju svoje izvorište u „danse macabre“ su ogledalo društva, takođe i društveno tijelo, ali ovoga puta pred licem smrti. Makabrističke teme potiču iz kasnog srednjeg vijeka i preživjele su razdoblja koja su uslijedila, te postala dostupna „Božanstvena komedija“ Zlatka Glamočaka u Podgorici pogledu današnjeg čovjeka. Samo ukoliko dozvolimo sebi da vlastiti pogled pročistimo i izoštrimo, razumjećemo da one imaju svoje mjesto u kontekstu našeg vlastitog vremena, a njihove različite uloge „odvijaju“ se pred očima posmatrača. Makabristički crteži i skulpture predstavljaju figurativne cikluse nabijene snažnim osjećajem egzistencijalne tjeskobe i osjećajem rata i njegovih posljedica. Umjetnik je, takođe, izložio crteže rađene tušem, ugljenom i kombinovanom tehnikom, nastale u različitim periodima. Svaki crtež i skulptura zanimljivi su za sebe, ali je još zanimljivije što je sve to sažima u neraskidivo jedinstvo - zapisala je Duletić u katalogu ove izložbe.

Portal Analitika