Scena

Antonio Luki i Dražen Kovačević upotpunjuju listu specijalnih gostiju HSF-a

Italijanski strip umjetnik Antonio Luki (Antonio Lucchi) i sjajni umjetnik iz Beograda, Dražen Kovačević, uz R.M. Geru, Mauricija di Vinćenca, Rožera Ibanjeza, Tonija Fejzulu, Gorana Sudžuku i Valerija Helda, nalaze se među specijalnim gostima ovogodišnjeg 11. izdanja Hercegnovskog strip festivala (HSF).
Antonio Luki i Dražen Kovačević upotpunjuju listu specijalnih gostiju HSF-a
Portal AnalitikaIzvor

Supertalentovani crtač Luki trenutno radi za jednu od najvećih evropskih strip etiketa, Sergio Bonelli Editore i to crtajući Adama Vajlda. Luki je rođen u Sasariju 1978. godine, studirao je grafički dizajn i fotografiju, a 2008. godine se preselio u Rim, gdje je radio 3D grafiku za videoigrice. Tu ga je uočio Paulo Di Oracio - autor kultnog časopisa „Splatter“ – sa kojim počinje saradnu na novom časopisu „Shinigami“, za koji je Luki autor dvije priče. U porodici internet stripa „Davvero“ („Stvarno“) Paola Barbatoa i Matea Busole (Matteo Bussola), za koji je stvorio studiju lik Selena, je od 2011. godine. U najveću italijansku strip etiketu - Sergio Bonelli Editore ulazi 2014. godine, crtajući sada već kultnog Adama Vajlda, kojeg je stvorio Đanfranko Manfredi. Trenutno za istog izdavača radi na specijalnoj kolor seriji „Le storie“ takođe prema tekstovima Manfredija.

Kovačević je glavni crtač stripa „Valkira“ kojeg izdaje francuska kuća Solej (Soleil). Rođen je u Zagrebu 1974. godine, a formalno umjetničko obrazovanje je stekao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. U saradnji sa Goranom Skrobonjom, jednim od najznačajnijih SF i horor pisaca u Srbiji, započeo je strip „Točak“ sa kojim su osvojili prvo mjesto među neafirmisanim strip autorima 2000. godine u Francuskoj. Nakon toga je zamijenio Kristijana Hojgarda (Christian Hojgaard) u seriji „La meute de’l enfer“ za francusku izdavačku kuću Le imanoid asosije (Les humanoides associes). Slijedi saradnja sa autorskom kućom Soleil, gdje sa Silvenom Kordurijeom (Sylvain Cordurie) radi na serijalu  „L’epee de feu“. Kordurije je napisao scenario i za strip album „Walkyrie T1 - Froid comme la mort“ objavljen u junu 2012. godine, a nakon dvije godine „Walkyrie T2 - Le dixieme monde“, koji je crtao Kovačević, oba za Solej. Kovačević je i autor u strip albumu „Carthago Adventures T4 – Amarok“ po scenariju Kristofa Beka (Christophe Bec) i Žila Dausta (Giles Daoust) objavljenog prije godinu u izdanju kuće Le imanoid asosije.

Organizatori podsjećaju da će 11. Hercegnovski strip festival (HSF) biti održan od 1. do 6. septembra na više lokacija u Herceg Novom, sa vrhunskim gostima i bogat program uz izložbe, radionice, predavanja, crtanje za fanove, žurke i berzom stripova. Jedini strip festival u Crnoj Gori postao je jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, stekao je reputaciju okupljajući najveće evropske zvijezde iz svijeta stripa, te unapređivanjem strip-radionica i predavanja. Tako su, pored pomenutih, među ovogodišnjim gostima i Tihomir Tikulin, Iztok Sitar, Vlada Vesović, Milorad Vicanović Maza, Stevan Subić, Krešimir Bijuk, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Luka Cakić, Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Ivan Šainović, Siniša Banović, Bora Grbić, Milan Mišić i Dražen Baletić.

Portal Analitika