Scena

Galerija "Most" donosi "Slike mojih prijatelja" u Bečiće

Postavka „Slike mojih prijatelja“ koju čine djela iz umjetničkog fonda prve privatne Galerije „Most“ biće sjutra otvorena u Hotelu „Tara“ u Bečićima u 20 časova i 30 minuta.
Galerija "Most" donosi "Slike mojih prijatelja" u Bečiće
Portal AnalitikaIzvor

Na izložbi će biti prezentovano 25 umjetničkih djela 22 najpoznatija crnogorska umjetnika, kroz koje je, kako ističe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, „moguće sagledati neke od značajnih karakteristika i specifičnosti modernog i savremenog u crnogorskom slikarstvu XX i XXI vijeka“.

- Na njoj su predstavljena djela Miloša Vuškovića čiji je stvaralački put započet u periodu između dva rata, zatim slikara koji su se na crnogorskoj likovnoj sceni pojavili krajem pete i početkom šeste decenije XX vijeka, u prelomnim godinama, kada su se osnivale prve likovne institucije u Crnoj Gori: ULUCG, Umjetnička škola i Umjetnička galerija na Cetinju: Gojka Berkuljana i Branka Filipovića Fila, i slikara koji su od pedesetih godina XX vijeka prisutni u crnogorskoj umjetnosti: Voja Stanića, Nikole Vujoševića, Luke Berberovića, Nikole Gvozdenovića, Cvetka Lainovića, Ljubomira Brajovića, Slobodana Slovinića, Branka Stamatovića. Osamdesete godine prelomne u daljim razvojnim tokovima crnogorskog slikarstva predstavljeni sudjelima: Dimitrija Popovića, Dragana Karadžića, Milovana Mikija Radulovića, Toma Pavićevića, Nikice Raičevića, Miša Vemića, dok slikari Ratko Odalović, Draško Dragaš, Ljubomir Popadić, Naod Zorić i Nikola Radović prezentuju crnogorsku likovnu umjetnost od devedesetih godina prošlog vijeka – navodi Karadžić.

Ona potcrtava kako je umjetnike predstavila po periodima njihovog stupanja na likovnu pozornicu Crne Gore, iako oni „apriorno svojim djelom obilježavaju pedeset godina visokih stvaralačkih dostignuća na ovim prostorima“.

- Izložba „Slike mojih prijatelja“ koju čine djela priznatih crnogorskih umjetnika različitih generacija i raznovrsnih individualnih poetika, predstavlja nešto više od oficijelne ekspozicije. Ona sadrži jednu posebnu notu bliskosti koja nas podsjeća na Voltereovu misao da je prijateljstvo sastavni dio ljudske sreće, a koja je na najljepši način izražena plemenitom i nadahnutom sinergijom uspostavljenom između galerista Branka i Milorada Bekija Kovačevića i slikara, od kojih su većina antologijske ličnosti crnogorske umjetnosti XX i XXI vijeka – zaključuje Karadžić.

Portal Analitika