Scena

Brković promoviše povratničku zbirku poezije na Trgu pjesnika

Poznati crnogorski pisac i publicista Balša Brković predstaviće sjutra svoju novu zbirku poezije „Crno igralište“ od 21 čas na Trgu pjesnika, u okviru programa 31. Grad teatra.
Brković promoviše povratničku zbirku poezije na Trgu pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

O djelu će s autorom razgovarati Vladimir Vujošević, urednik u „Novoj knjizi“ koja je ujedno i izdavač ovog Brkovićevog naslova.

- Poslije šesnaest godina, Balša Brković objavljuje knjigu poezije. Balša je krenuo u poeziju onako furiozno kao bazni pjesnik. Bio je to jedan čudan spoj modernizma i tradicije. Palio je, bio je slušljiv. Onda kreće ta pauza za koju Balša kaže da je u njoj napisao četiri romana i knjigu priča. Ja doživljavam ovu knjigu kao zbirku malih poema. Ovdje se Balša potpuno razbaškario, raširio. Ovdje već provijava jedno iskustvo. Ovdje ne samo da nisam naletio na lošu pjesmu, nego nisam naletioni na loš stih. Ova se zbirka dobro pekla prije nego što se našla u formi knjige. Opet je divno rekao na kraju knjige: da prozu piše kad on hoće, a poeziju kad ona hoće – zapisao je Goran Samardžić u osvrtu na ovu zbirku.

Balša Brković rođen je 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, „Konji jedu breskve“ (Pegaz, Beograd, 1985), „Filip boje srebra“ (CDNK, Podgorica, 1991), „Rt Svete Marije“ (Aurora, Zagreb, 1993), „Contrapposto“ (Dignitas, Cetinje, 1998) i „Dvojenje“ (DUKS, Podgorica, 2001); knjigu priča „Berlinski krug“ (Prosveta, Beograd, 2008) i romane „Privatna galerija“ (Durieux, Zagreb, 2002), „Paranoja u Podgorici“ (Vijesti, Podgorica, 2010), i „Plaža Imelde Markos“ (Vijesti, Podgorica, 2013). Prevodi romana „Privatna galerija“ objavljeni su u Češkoj, Sloveniji i Albaniji, a Brković je za njega dobio nagradu Miroslavljevo jevanđelje. Pored poezije, piše prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, te istorijom i idejama anarhizma. Urednik je rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika dnevnog lista „Vijesti“.

Ciklus studentskih predstava iz regiona biće u nedjelju nastavljen komadom „Međuigre“ sa Akademije lepih umetnosti i multimedije iz Beograda, koju je po komediografskim tekstovima Migela de Servantesa režirala Vida Ognjenović.

U predstavi igraju studenti iz klase Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića: Jovana Todorović, Jovana Stević, Milan Uzelac, Ognjen Drenjanin, Marko Todorović, Aleksa Radojlović, Jovana Radovanović, Ana Đorđević, Ida Veljković, Ana Marija Serda i Olivera Gucović. Kostimi su diplomski rad Isidore Ceković, a za scenske igre i muziku bila je zadužena Ana Živanović.

Portal Analitika