Scena

Barski ljetopis: Nova "Lolita" i promocija knjige Vladimira Arsenijevića

Deseta predstava ovogodišnje pozorišne selekcije Barskog ljetopisa odigrana je sinoć pred brojnom publikom jubilarnog Barskog ljetopisa. „Lolita“ u režiji Jovane Tomić i produkciji Teatra i opere „Madlenianum“ iz Beograda donijela je na pozornicu u Starom Baru priču prema motivima poznatog, istoimenog romana Vladimira Nabokova.
Barski ljetopis: Nova "Lolita" i promocija knjige Vladimira Arsenijevića
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima rediteljke, ovom predstavom postavlja se pitanje da li je danas termin nedolično postao, zapravo, sinonim za neuobičajeno, u kontekstu osude sredine naspram pojedinca i njegovih akcija.

- Suština priče i našeg pristupa toj temi bila je da ne polazimo iz tog moralizatorskog konteksta, šta više, malo ga i ironizujemo. Motivisalo nas je rediteljsko i glumačko čitanje lika Lolite. Dakle, za nas je ona bila neko oličenje slobode - lične i generalne na kojoj svi zavide. Ona se zapravo odupirala društvenim normama, vaspitanju roditelja i očekivanjima svoje sredine. Ona predstavlja bunt za koji mislim da postoji u mojoj generaciji koja se u ovim i ovakvim vremenima bavi time. Kroz preispitivanje tog kompleksnog odnosa, preispitujemo položaj mladih danas. Mislim da nema tačnog odgovora, već je to gomila pitanja koja se otvaraju, jer da imam odgovor ne bih radila predstavu - kazala je rediteljka.

Tomić je nakon predstave podijelila zadovoljstvo izvođenjem i reakcijama barske publike, za koju vjeruje da je prepoznala kvalitete ove predstave - kako one koji se kriju u tekstu i njegovoj interpretaciji, tako i u pokretu, odnosno koreografiji koja je važan ključ za tumačenje likova i njihovih postupaka. 

Uloge u „Loliti“ tumačili su: Bojan Žirović, Ana Mandić, Peđa Marjanović i Irma Milović. Dramatizaciju je uradio Dimitrije Kokanov, za kostimografiju je bila zadužena Darinka Mihajlović, koreografiju Maja Kalafatić, a kompozitor je bio Marko Flego.

Sljedeća predstava koja će se igrati u Starom Baru biće „Dokle pogled seže“ Arpada Šilinga u produkciji Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ u ponedjeljak od 21 časa i 30 minuta.

Vladimir Arsenijević, jedan od najprevođenijih srpskih književnika svoje generacije, prevodilac, urednik i publicista i koji je među širom čitalačkom publikom najpoznatiji po svom prvom romanu „U potpalublju“, biće u nedjelju gost Barskog ljetopisa ispred Dvorca kralja Nikole od 21 čas, kada će promovisati romana „Ti i ja, Anđela“. Moderator večeri biće pisac, publicista i novinar Željko Milović.

Vladimir Arsenijević rođen je 1965. u Puli. Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću „Rende“ u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je regionalnog književnog festivala Krokodil (2009) i izdavačke kuće za audio-knjige „Reflektor“, a kolumne i eseje objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu i bavi se prevođenjem sa engleskog jezika.

Portal Analitika