Scena

Život i djela Petra Lubarde na izložbi u Dvorcu Petrovića

Multimedijalna izložba „Petar Lubarda 1907 – 1974 – 2017“ biće sjutra otvorena u 21 čas, u Dvorcu Petrovića, Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Život i djela Petra Lubarde na izložbi u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja predstavlja dio zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Kuće legata iz Beograda, nastalu povodom obilježavanja 110 godina od rođenja ovog umjetnika, zvanično će otvoriti ambasador Crne Gore u Srbiji prof. Branislav Mićunović.

Tom prilikom govoriće još upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov, direktor Kuće legata Filip Brusić-Reno, i istoričarka umjetnosti Maja Dedić.

- Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umjetnika“, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina djela. Na izložbi u Dvorcu Petrovića u Podgorici biće predstavljeno 26 djela iz oba legata, Umetničke zbirke SANU, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa - između ostalog i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici. Postavka obuhvata i taktilni segment, u vidu grafičkog dijagrama odabranog umjetničkog djela Petra Lubarde - navodi se u najavi ovog događaja.

Cjelokupan projekat realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Crne Gore u Srbiji, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i vjerske zajednice AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Izložba u Dvorcu Petrovića biće dostupna publici do 2. septembra.

Portal Analitika