Politika

Novčano kažnjavanje agresivnih poslanika: Udarac po džepu – pucanj u prazno

Ogorčenost i tenzije u crnogorskom društvu su toliko velike, da će novčano kažnjavanje poslanika biti kontraproduktivno. Kada se društvo nađe u ovakvoj fazi, treba razmišljati kako spustiti tenzije, a ne kako ih dodatno podizati – smatra Raonić
Novčano kažnjavanje agresivnih poslanika: Udarac po džepu – pucanj u prazno
Portal AnalitikaIzvor

Poslovnik: Poslanici vladajuće većine u crnogorskom parlamentu usvojili su u srijedu izmjene i dopune Poslovnika Skupštine Crne Gore koje predviđaju žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvećem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Sankcije su, pojasnila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić, sljedeće: poslanik kojem je izrečena opomena biće kažnjen odbijanjem 10 odsto od poslaničke plate, onaj kome su tokom iste sjednice izrečene dvije opomene - sa 20 odsto, poslanik kojem je oduzeta riječ biće kažnjen novčano u visini od 40 odsto plate, dok će najvišom novčanom kaznom – odbijanjem polovine plate – biti kažnjen parlamentarac kojem je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice.

Ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine, novčane kazne se, piše u izmjenama Poslovnika, ne sabiraju već se primjenjuje samo najviša. Odluku o novčanoj kazni donosiće Administrativni odbor.

„Kazne su rigorozne, pokrivene su sve moguće situacije i nadamo se da će to djelovati stimulativno na ponašanje poslanika“, kazala je Laličić za agenciju MINA, napominjući da će se izmijenjeni Poslovnik primijenjivati na prvom narednom zasjedanju Skupštine koje nas očekuje na jesen (jučerašnjom sjednicom završeno je prvo redovno – proljećno zasijedanje Skupštine).

Mogu li oštre novčane kazne zaista uticati na ponašanje žestoko zavađenih poslanika Demokratskog fronta (DF) i DPS-a

Kontraproduktivne sankcije: Programski direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić smatra da je u Crnoj Gori prije svega neophodno smanjiti uzavrele strasti, pa tek onda, u mirnoj atmosferi, razgovarati o uređivanju oblasti neodgovornog ponašanja poslanika. Saglasan je, kaže, sa ocjenama da je granica tolerancije odavno prekoračena i da su posljednji verbalni, a umalo i fizički sukobi u crnogorskom parlamentu neprihvatljivi. Međutim, uvjeren je da finansijske kazne neće spriječiti poslanike da ponove nemile scene.

„Silu većine ne treba koristi na ovaj način, jer samo može dodatno da eskalira kriza u kojoj se kao društvo nalazimo. Ogorčenost i tenzije su toliko velike da će ove kazne biti kontraproduktivne. Kada se društvo nađe u ovakvoj fazi treba razmišljati kako spustiti tenzije, a ne kako ih dodatno podizati“, ocijeno je Raonić za naš portal.

0703raonic

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković naglašava da usvojene izmjene Poslovnika nisu rađene ni za jednu partiju i ni za jednog poslanika pojedinačno, već za parlament i očuvanje njegovog duha.

Poslovnik je rađen za budućnost institucija Crne Gore, a to što se nedolično ponašanje poslanika reguliše i novčanim kaznama, pokazatelj je da smo se u ovome političkom trenutku suočili sa beskrupuloznim potcjenjivanjem drugoga koje mora imati svoju cijenu“, naglašava ona.

Ubijeđena je, kao i Raonić, da predložene sankcije neće opametiti narodne poslanike.

„Ne vjerujem da novčane kazne mogu regulisati dobre običaje među ljudima, ali ođe mi nijesmo važni, no slika Crne Gore kao države, njeni ugled i stabilnost“, istakla je Vuković za Portal Analitika.

aleksandra-vukovic

Upitana da li novčane kazne, pak, mogu smanjiti intenzitet incidenata u Skupštini, Vuković odgovara:

„Hoću da vjerujem da su incidenti u parlamentu jedna ružna epizoda u političkom životu Crne Gore.“

Urušavanje Skupštine: Ta epizoda u kojoj su neslavne role igrali i poslanici DF-a i poslanici DPS-a, ovi prvi daleko više, po svemu sudeći će se nastaviti. Takve najave stižu iz Fronta, odakle poručuju da ih novčane kazne neće pokolebati u njihovoj bici.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović rekao nam je da taj politički savez ništa ne može zaustaviti u borbi za slobodnu Crnu Goru, naročito ne, kako ističe, „bijedne odluke kojima se žele kazniti naši poslanici“.

„Izdržali smo mnogo toga i ništa nas ne može slomiti. Naša misija je iznad svih kazni, tortura i državnog terora koji se vrši nad DF-om“, poručio je Vučurović.

2705vucurovic

Skupština je, podsjetimo, prekjuče nakon burne rasprave ukinula poslanički imunitet Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i Branku Raduloviću iz DF-a, čime je udovoljila zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva za odobrenje vođenja krivičnog postupka protiv njih zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje. Oni su 15. februara, nakon ukidanja imuniteta Kneževiću i Andriji Mandiću, ušli u skupštinski hol, te vrijeđali i nasrtali na poslanike DPS-a, a teži incident spriječilo je skupštinsko obezbjeđenje.

Ispod nivoa: Dok narodni poslanici verbalnom paljbom i fizičkim sukobima ispisuju najružnije stranice istorije crnogorskog parlamentarizma, bivši poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) i potpredsjednik Skupštine (za poslanika biran u šest, za potpredsjednika u pet saziva) Rifat Rastoder konstatuje da je na djelu potpuno srozavanje parlamenta - što zbog sukoba poslanika dviju tabora, što zbog usvajanja silnih zakona od strane parlamentarne većine.

„Naravno da se parlament urušava. Govorim o ukupnoj atmosferi u njegovom funkcionisanju. Pojedine scene su, zaista, ispod – makar da kažemo – nekog prosjeka crnogorskog parlamenta, ali i tradicije i poštovanja riječi. Teško je iznijeti pravi sud o tome jer bi, bojim se, bio preružan. Ali – u najmanju ruku – žao mi je što se to događa“, rekao je za Portal Analitika Rastoder, uvjeren, kao i naši ostali sagovornici, da novčano kažnjavanje neodgovornih neće donijeti boljitak.

0405rastoder

Akademija: Najlucidniji sud o današnjem parlamentu – koliko god ljutio mnoge – nedavno je izrekao bivši poslanik jedinstvenog DPS-a (u tri saziva od početka višestranačja – od 1990. do 1998.) Radovan Rakčević.

„U odnosu na ovo potonje vrijeme, mi smo bili – akademija.“

U razgovoru za Pobjedu prisjetio se dvije žestoke skupštinske polemike u kojima su sukobljeni poslanici zadržali ono što većina današnjih nema – kolegijalnost i dostojanstvo.

„Kada smo smjenjivali potpredsjednika Skupštine Draga Bakrača iz Srpske radikalne stranke, ja sam bio predvodnik inicijative za njegovu smjenu. Bilo je između DPS-a i radikala vrlo oštrih riječi i, kada se završilo glasanje, Bakrač je podnio ostavku shodno Statutu. U pauzi mi je Bakrač prišao u holu i pozdravio se sa mnom. Onako baš ljudski. I rekao mi: „Radovane, ovo je politika, nemoj misliti da sam ljut. Bio si korektan u raspravi“. Zahvalio sam mu se i to mu uvijek cijenim“, rekao je Rakčević.

2807administrativniodbor

Drugi slučaj o kojem je govorio dogodio se u vrijeme raskola u DPS-u, 1997. godine.

Momir Bulatović je u Skupštini tada već izabranoj predsjednici DPS-a Milici Pejanović-Đurišić kazao teške riječi, gotovo neukusne. Iz Bulatovićevog tabora je ustao Dragan Koprivica, kome to cijenim dok sam živ, i rekao da se ograđuje od te izjave“, podsjetio je Rakčević.

Pokušajte da zamislite sličan scenario u današnjim prilikama...

Posljednji sukobi u crnogorskoj Skupštini su, skupa sa usvajanjem zakona kao na pokretnoj traci, pokazali da je crnogorski parlamentarizam pao na najniže grane. Odatle ga neće pomaći ni šminkanje Poslovnika, pa je zato najava o novčanom kažnjavanju poslanika samo pucanj u prazno.

Nikola DRAGAŠ

Foto: Anadolija

Portal Analitika