Scena

Višedecenijski ciklus "Metaforičan pozdrav rađanju Evrope" u Modernoj galeriji

Izložba „Metaforičan pozdrav rađanju Evrope - Work in Progress“ Marka Pija Maksimilijana Salvelija biće sjutra otvorena u Modernoj galerija 21 čas.
Višedecenijski ciklus "Metaforičan pozdrav rađanju Evrope" u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će zvanično otvoriti ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veseljko Grubišić.

- Hrvatsko-francusko-italijanski umjetnik Salveli predstaviće podgoričkoj likovnoj publici projekat započet još 1993. godine, koji je do sada predstavljan u Parizu, Madridu, Rimu, Štokholmu, Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu. Inspirisan činjenicom da biološki, biografski i kulturološki pripada različitim kulturnim krugovima Evrope, umjetnik spaja ono što geografske daljine razdvajaju – navodi se u najavi ove izložbe.

Istoričarka umjetnosti iz Zagreba Iva Korlbler u svom tekstu za katalog ove postavke konstatuje kako slikar svojim umjetničkim konceptom „želi da naglasi da su naši korjeni temeljeni na kulturnoj sinergiji“. Svaka evropska metropola koju je Mark Pio Maksimilian Salveli naslikao, ima, prema njenim riječima, svoj prepoznatljiv izgled, s nekoliko važnih urbanističko-arhitektonskih spomenika i vizura, koje taj grad zauvjek čine jedinstvenim na mapi evropske kulturne nepokretne baštine.

- Ali, jedan evropski grad ne čine samo (mrtvi) spomenici, zgrade, ulice i bulevari, čine ga njihovi stanovnici, radost svakodnevnog življenja i kretanja na tom karakterističnom prostoru. Stoga umjetnik u ovoj novoj dopuni i proširenju djela uključuje motive ljudi, ženska lica koja simbolički šire osmjeh jednog grada i individualni šarm svakodnevice – navela je Korlbler, uz koju su tekstove za katalog još napisali Alen Soral i Vanderlo Bek.

Mark Pio Maksimilian Salveli rođen je 1970. godine u Parizu, a umjetničku školu pohađao je u Minhenu. U Zagreb je došao 1984. godine i upisao se na slikarski smjer Škole za primijenjenu umjetnost. Na Nacionalnoj likovnoj akademiji u Parizu pohađao je studije slikarstva i mozaika, a u Berlinu Akademiju za film i televiziju. Prve samostalne izložbe imao je u Atini, Rimu, Parizu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Francuske, Njemačke i Hrvatske.

Postavka u Modernoj galeriji u Podgorici biće otvorena do 20. avgusta.

Foto: faktor.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.