Scena

"Arzamas" u Tivtu i Kotoru

Nagrađeni roman „Arzamas“ Ivane Dimić biće večeras predstavljen u Atrijumu Ljetnjikovca „Buća“ u Tivtu od 21 čas i 30 minuta. Dan kasnije o njoj će čuti i kotorska publika, u Kinu "Boka" u Starom gradu od 21 čas.
"Arzamas" u Tivtu i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

- Kada sam pročitao ovu knjigu prva reakcija mi je bila da od Ivane Dimić zatražim filmska prava. To je, u stvari, bila sasvim nesmotrena reakcija, jer je moje oduševljenje bilo uzrokovano savršenom literaturom koju sam držao u ruci a koja, ako je već savršena, nema šta da traži u drugim umjetnostima. Stvarno, ono što je Ivana napisala ne može se mjeriti ni sa čim drugim, čak ni sa onim što volimo u njenom stvaralaštvu. Sasvim nevjerovatna, dva potpuno različita literarna toka iznjedrili su nešto treće, čarobno i nedokučivo u isto vrijeme - zapisao je Goran Marković o dobitnici Ninove nagrade za 2016. godinu

Ivana Dimić rođena je 1957. godine u Beogradu. Diplomirala je dramaturgiju i autorka je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturškinja u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnice ministra za kulturu, direktorice Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i direktorke Ateljea 212. Članica je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umjetnika. Do sada su objavljene njene knjige priča: „Crna zelen“ (1995), „Mahorka, mastilo i muž“ (1998), „Uzimanje vremena“ (2001), „Ima li koga?“ (2006) i „Popis imovine“ (2009). Takođe izvedena su njene drame „Pred ogledalom“ (Atelje 212, 1986), „Pepeljuga“ (Malo pozorište „Duško Radović“, 1989), „Beli ugao“ (objavljena u časopisu Književnost 1998), „Golje“ (Pozorište na Terazijama, 2001) i „Zmajovini pangalozi“ (Pozorište „Boško Buha“, 2007). Dobitnica je nagrada TIBA festivala za najbolji dramski tekst, Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi i godišnjih nagrada Narodnog pozorišta. Živi i radi u Beogradu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.