Scena

Grad teatar: O Sapfi i erotici na Trgu pjesnika

Knjiga „Ka lepoti. Erotološko čitanje Sapfine poezije“ prof. dr Jelene Pilipović biće večeras predstavljeno na Trgu pjesnika od 21 čas, u okviru Grad teatra.
Grad teatar: O Sapfi i erotici na Trgu pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor s autorkom vodiće prof. dr Goran Radonjić. Za ovaj naslov Pilipović je dobila Nagradu „Nikola Milošević“ za 2016. godinu Radio Beograda II za najbolju knjigu u oblasti filozofije, estetike i teorije književnosti i umjetnosti.

- U knjizi „Ka lepoti“ Jelena Pilipović posmatra slatke riječi pjesnikinje Sapfe, koje su sa plamenom izmiješane (Plutarh iz Heroneje) i tako prati, ili, kako sama kaže, uhodi erotsko rađanje njihove ljepote. I dok to čini, istim plamenom zahvaćene su i njene oči i njen duh, pa i njene riječi – kao i Sapfine – postaju erotizovane i sijaju i svijetle njihovim izvornim sjajem i ljepotom... Taj pridjevak božanstven pripada i onom ko, pišući o Sapfi, može da se vine do njenih nebeskih visina. Jelena Pilipović u tome je uspjela, bez sumnje – zapisao je teoretičar književnosti Nikola Strajnić.

Jelena Pilipović rođena je 1972. godine u Beograd i predaje na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu stekla je zvanje magistrke i doktorke nauka. Postdoktorsko istraživanje završila je na Institutu za antropologiju i istoriju antičkih svjetova u Parizu. Objavila je monografije „Orfejev vek“ (2005), „Locus amoris. Dijaloško čitanje Sapfine poezije“ (2014), „Ka lepoti. Erotološko čitanje Sapfine poezije“ (2016), kao i mnogobrojne naučne radove na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Dobitnica je Istraživačke nagrade grada Pariza (2012).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.