Scena

Počinje 6. KotorAPSS: Suštinska pitanja privremenog u arhitekturi danas

Šesti Kotor Architectural Prison Summer School - KotorAPSS počinje 15. jula u Starom gradu, a nakon serije RE-USE tematskog programa, tema ovogodišnjeg je Temporary - Privremeno u arhitekturi, navode iz organizacije ovog događaja.
Počinje 6. KotorAPSS: Suštinska pitanja privremenog u arhitekturi danas
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv za učešće u ovogodišnjoj radionici KotorAPSS-a pristiglo je više od 130 prijava iz 30 zemalja, a izabrano je 27 studenata koji će sa mentorima realizovati privremenu instalaciju kao proizvod sedmodnevne radionice. Kao što smo već najavili, mentori su Numen/For Use, svjetski poznata grupa koju od 1998. godine čine industrijski dizajneri Nikola Radeljković, Sven Jonke i Kristof Kacler. U njihovom fokusu je konfigurisanje objekata i koncepata bez unaprijed definisane funkcije, a nagrađivani su za industrijski dizajn, prostorne instalacije i scenografije.

- Namjera privremenih struktura, koje će biti izrađene tokom radionice, jeste oživljavanje javnog prostora i - sa temom Temporary - planira se eksperimentisanje i testiranje novih scenarija u gradu. Ovakvim pristupom, KotorAPSS želi da izazove interakciju i prikaže drugo lice naših javnih prostora - ističu iz organizacije.

1407kotorapss2

Na kraju programa, 21. jula na Pjaci od zatvora, biće priređeno predavanje otvoreno za javnost na kome će govoriti Anastasios Telios profesor na Arhitektonskom fakultetu u Solunu, te Džejms Tejlor-Foster urednik magazina Archdaily svjetski najposjećenijeg portala u oblasti arhitekture i urbanizma. Ovogodišnji KotorAPSS biće zvanično završen otvaranjem instalacije 22. jula u 20 časova na Pjaci od zatvora, uz prezentacije rada Numen/For Use i studenata. Instalacije će biti u dostupne posjetiocijma narednih 45 dana.

Podsjećamo, KotorAPSS je ljetnja škola arhitekture koja kroz svoje programe nastoji da redefiniše pristup urbanističkoj i projektanskoj praksi u regionu. Sa bazom u Starom zatvoru u Kotoru, od 2012. godine okuplja stručnjake i studente iz svih krajeva svijeta, ne samo sa ciljem uključivanja u obrazovnu mrežu Balkana, već i s namjerom jačanja povezivanja i javnih rasprava koji će donijeti promjene u načinu razmišljanja na mnogim nivoima.

1407kotorapss1- Svake godine KotorAPSS okuplja oko 400 arhitekata, studenata i drugih posjetilaca kroz razne događaje. Ističe se kao najvažniji arhitektonski događaj u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu. Na proteklim radionicama i simpozijumima, KotorAPSS je ugostio oko 60 predavača, među kojima su najistaknutija imena na svjetskoj arhitektonskoj sceni, dok su na radionicama učestvovali studenti arhitekture i dizajna iz 16 zemalja.

Ovogodišnji program se održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom DVARP iz Podgorice. Kako instalacije mentora Numen/For Use karakteriše neobičan izbor materijala, za KotorAPSS ona će biti izađena od kanapa koji se proizvodi u fabrici ribarske opreme UNA u Tivtu. Uz UNU, glavni sponzori su KNAUF i ACO Grupa, a program će se realizovati i uz podršku Opštine Kotor.

1407kotorapss3
Portal Analitika