Scena

Djela Vazarelija konačno u Podgorici

Postavka „Magični svijet Viktora Vazarelija“ biće večeras otvorena u galerijama „Perjanički dom“ i „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
Djela Vazarelija konačno u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Nakon Cetinja i Bara, i podgorička publika biće u prilici da do 1. avgusta pogleda djela ovog pionira op-arta.

- Likovna umjetnost, a i umjetnost uopšte, Vazarelijevim radovima dobila je jednu od najubjedljivijih provokacija na planu dinamike i dimenzionalnosti forme, a taj uistinu revolucionarni doprinos odrazio se i na polju teorije umjetnosti. Time, a posebno svojim teorijskim radovima, ovaj umjetnik ušao je u red ne samo poetski osviješćenih umjetnika, već i onih koji pripadaju prekretničarima epohe – zapisao je u uvodnom tekstu kataloga izložbe ministar kulture mr Janko Ljumović.

Viktor Vazareli (1906 – 1997) rođen u Pečuju, u Mađarskoj. Počeo je studije slikarstva na akademiji „Muhelji“ u Budimpešti, poznatoj i kao budimpeštanski Bauhaus. Nakon prve samostalne izložbe u Budimpešti 1930. godine, odlazi u Pariz. Radi kao kreativni konsultant u reklamnim agencijama i kao grafičar. Njegova prva pariška izložba održana je 1944. godine u galeriji Denise René, u čijem osnivanju je i sam učestvovao. U to vrijeme bio je prepoznat kao predvodnik avangardne grupe autora koji su bili okupljeni oko ove galerije. Umjetnički opus Viktora Vazarelija čine slike, grafike, kinetičke skulpture i nekoliko apstraktnih filmova. Njegove inovacije u domenu boje i optičkih iluzija postale su tokom 60-tih i 70-tih godina 20. vijeka dio pop-kulture i izvršile snažan uticaj na savremene umjetnike, industrijske i grafičke dizajnere, arhitekte, modne kreatore i mnoge druge stvaraoce.

Organizatori izložbe su Ambasada Mađarske u Crnoj Gori i Ministarstvo kulture Crne Gore sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore i Barskim ljetopisom.

Foto: sothebys.com

Portal Analitika