Zanimljivosti

UNESCO stavio na listu svjetske baštine japansko ostrvo zabranjeno za žene

Malo ostrvo Okinošima, jedno od najsvetijih mjesta u Japanu, predstavlja "izuzetnu univerzalnu vrijednost" za čovječanstvo, čak iako je ženama zabranjen pristup, sopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvjetu, nauku i kulturu (UNESKO).
UNESCO stavio na listu svjetske baštine japansko ostrvo zabranjeno za žene
Portal AnalitikaIzvor

Svjetska komisija UNESKO-a za baštinu je na sastanku u Krakovu, u Poljskoj, odlučila da to ostrvo upiše na spisak najvrijednijih mjesta kulture u svijetu.

Komisija je čak otišla korak dalje, preporučivši savjetodavnom telu UNESKO-a, ICOMOS-u - Međunaordni savjet za spomenike i znamenita mjesta, da, na predlog Japana, taj status proširi na cio kompleks hramova "Munakata taiša", koji obuhvata i nekoliko drugih lokacija.

Ostrvo Okinošima posjetioce prima samo jednom godišnje, 27. maja, najviše ih može biti 200 i to mogu biti samo muškarci koji su prethodno ritualno oprani u moru. Na ostrvu čitave godine živi samo jedan šintoistički svještenik.

Neki učesnici debate u UNESKO-u su imali primjedbe na upisivanje tog ostrva u registar baštine jer je ženama zabranjen pristup što predstavlja diskriminaciju, ali je direktorka Centra svjetske baštine Mehtild Resler odgovorila da postoji presedan - Sveta Gora u Grčkoj, gdje je ženama takođe zabranjen pristup.

Japanska vlada je odmah pozdravila odluku UNESKO-a.

Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je u saopštenju naveo da je to ostrvo "jedinstveno i dragocjeno", da je još od davnina bilo mjesto dodira s drugim kulturama i da mnogobrojni tamošnji predmeti svjedoče o tome.

Okinošima je 17. znamenitost Japana na listi UNESKO-a.

(Beta/AFP)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.