Scena

"Milenium" Ilije Fonlamova Franciskovića u KIC-u

Izložba „Milenium“ autora Ilije Fonlamova Franciskovića biće večeras otvorena u izlobenom holu Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u 20 sati.
"Milenium" Ilije Fonlamova Franciskovića u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Postavku crteža koja će biti izložena do 20. jula, otvoriće novinar Neđeljko Rudović.

U okviru izložbe biće predstavljeno sedamnaest portreta znamenitih Crnogoraca.

Ilija Fonlamov Francisković slikarstvom se bavi od svoje šeste godine. Njegovo ostvarenje „Carev edikt“ 2013. bila je zvanična slika proslave 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, koja je održana u Nišu, Jorku i Milanu. Slika „Jevrej i njegova vjera“ (2011) odrađena je u čast žrtava holokausta, a sliku je Grad Niš poklonio Savezu jevrejskih opština Srbije. Izlagao je na više kolektivnih izložbi, a njegova ulja na platnu nalaze se u više privatnih zbirki u Kanadi, Francuskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Austriji, Australiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Srbiji. Dio školovanja proveo je u Austriji, a zbog talenta i činjenice da ima svega 21 godinu, u medijima je često nazivan kao „čudo od djeteta“. Fonlamov Francisković zapažen je i na polju književnog stvaralaštva sa tri „Vukove nagrade“ istoimene zadužbine iz Beograda, Međunarodna nagrada za poeziju „Venac-Vijenac-Venec“ 2016. za najlijepšu zbirku pjesama, te „Orfelianum“, a njegov roman „Kotoranka“ biće objavljen na jesen. Govori engleski, francuski, njemački i bugarski jezik. Trenutno živi u Nišu, gdje studira medicinu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.