Scena

Promocija reprinta knjige "Boka Kotorska" don Nika Lukovića

Reprint knjige „Boka Kotorska“ don Nika Lukovića biće sjutra predstavljen u atrijumu Ljetnikovca „Buća“ od 21 čas i 30 minuta.
Promocija reprinta knjige "Boka Kotorska" don Nika Lukovića
Portal AnalitikaIzvor

O ovoj monografiji govoriće prim. dr Branko Sbutega, predsjednik udruženja Bokljeska mornarica iz Beograda, Nikola Ciko i Neven Staničić, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti violonistkinja Nevila Klakor i flautistkinja Bruna Matijević.

Niko Luković (Prčanj, 21. mart 1887 - Kotor, 15. februar 1870.) je hrvatski istoričar i katolički sveštenik, ispovjednik pobunjenih mornara u Boki Kotorskoj, koji su bili osuđeni na smrt. Bio je uticajni i cijenjeni sveštenik koji se bavio publicistikom, istorijom i politikom. Lukovićeva bibliografija broji više od 150 naslova objavljenih u raznim časopisima, zbornicima i novinama. Objavio više knjiga i brošura, među kojima su „Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj“, „Zvijezda mora: štovanje Majke Božje u kotorskoj biskupiji“, „Kotor u doba humanizma i renesanse“ i „Prčanj: historijsko-estetski prikaz“ – sve objavljene posthumno. Luković je važio kao čovjek široke kulture, avangardnih pogleda shvatanja i poteza, neumorni propovjednik bratstva među narodima. Zalagao se za razvoj i afirmisanje rodne Boke Kotorske, koju je toliko proučavao, kao turističkog odredišta i promociju njene bogate kulturno-istorijske baštine.

Portal Analitika