Scena

"Lični univerzumi" Dragane Mladenović u Petrovcu

Samostalna izložba akademske slikarke Dragane Mladenović „Lični univerzumi - na indonežanski način“ biće večeras otvorena u Spomen domu „Crvena komuna” u Petrovcu u 21 čas.
"Lični univerzumi" Dragane Mladenović u Petrovcu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti do 10. jula, čini 21 radom u tehnici pigment na platnu.

- Osnova ovog tradicionalnog slikarstva je pozorište sijenki, vajang kulit, u kome se koristi stilizovana, pljosnata, rupičasta, kao čipka obrađena kožna lutka čija se sijenka projektuje na veliko bijelo platno. Umjetnost vajanga u harmoniju sajedinjuje boju, ornament, oblik i dezene tradicionalnih nošnji Jave stvarajući kulminaciju estetskog izraza. Crtež izrastao direktno iz umjetnosti hramova je ornamentalnog karaktera. Klasifikacija boja govori o ubjeđenju postojanja jedinstva i ravnoteže svega postojećeg. Za svaku figuru vezano je više priča koje objašnjavaju moralne dileme, stvarajući vezu između svakodnevnog života i univerzalne umjetnosti  – zapisala je Mladenović o svojim slikama.

Dragana Mladenović rođena je 1972. godine. Diplomirala na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Jovana Sivačkog. Kao stipendistkinja indonežanske vlade završila je specijalističke studije na odsjeku za Indonežansku književnost i lijepe umjetnosti u Surakarti. Imala je rezidencijalni boravak u istom gradu tokom akademske 2003/04. godine, na studijama tradicionalnog javanskog vajang slikarstva. Godine 2004. postala je počasna članica Udruženja modernih slikara Džakarte. Članica je Udruženja umjetnika Zemuna i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Ima status nezavisne umjetnice Srbije, a živi i radi u Tivtu.

Portal Analitika