Scena

"Na pruzi" Maje Vuksanović u Perjaničkom domu

Izložba fotografija „Na pruzi“ mlade umjetnice Maje Vuksanović biće večeras otvorena u Galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.
"Na pruzi" Maje Vuksanović u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

- Snaga ovog rada leži u nevjerovatnoj moći autorke da kroz odabrani medij, prateći svoj osjećaj prikaže kulminacije izliva unutrašnjih stanja putnika na njihovim licima, u stavu, pokretu i situaciji. Tu snagu naglašava i jaka sinteza voza i njegovog ambijenta  koji je prazan, ničiji, voza kao materijalnog  i nasuprot njemu ljudi, koji predstavljaju duhovnost, toplinu i životnost. Upravo ta sinteza, zbog kontrasta koji sadrži, čini da se portreti  ističu, vidi se naboj njihovih emocija, fotografije dobijaju jednu psihološku dinamiku – navodi istoričarka umjetnosti Saša Raspopović u tekstu kataloga ove postavke.

Maja Vuksanović rođena je 1992. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije grafičkog dizajna završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Diplomirala je 2016. godine na primijenjenoj fotografiji pod mentorstvom prof. Lazara Pejovića. Dobitnica je stipendija i brojnih nagrada iz oblasti grafičkog dizajna i fotografije. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radionicama i na dizajnerskim forumima, konferencijama i festivalima.

Portal Analitika