Scena

Predavanje Mirke Zogović o Danteu u CANU

Dr Mirka Zogović održaće sjutra naučnu tribinu „Danteova 'Komedija' i njena tumačenja kroz vreme“ u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti od 12 časova.
Predavanje Mirke Zogović o Danteu u CANU
Portal AnalitikaIzvor

Rođena u Beogradu, Mirka Zogović je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na grupama za ruski jezik i književnost, te italijanski jezik i književnost. Godine 1977. je kao magistarka nauka izabrana za asistenta, anakon odbranjene doktorske disertacije 1991. godine, za docentkinju za italijansku književnost. U zvanje redovne profesorice za italijansku književnost izabrana je 2006. godine. Boravila je na raznim usavršavanjima u Moskvi, Monpeljeu, Italiji. Od 1991 do 1993. bila je angažovana kao lektorka za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Padovi. Od 2002. do 2006. godine bila je rukovoditeljka Katedre za italijanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Više puta bila je profesorica po pozivu na fakultetima u Nikšiću i Novom Sadu, te predavačica i organizatorka na Alternativnoj akademskoj mreži od njenog osnivanja 1996. godine.

Učestvovala je na brojnim međunarodnim kongresima i naučnim skupovima i držala predavanja u Beogradu, Trstu, Padovi i Peskari. Godine 2010. pozvana je kao ekspert da učestvuje u godišnjim razgovorima o prevodima Danteove „Božanstvene komedije“ u Raveni. Sarađivala je na projektu Izučavanje istorije jugoslovenskih književnosti, italijanske literature, jedna od urednica edicije o teoriji prevođenja, izdanja „Europei in italiano“, kao i časopisa „Italica Belgradensia“. Od prošle godine je evaluatorka za naučni i akademski doprinos italijanskih slavista.

Portal Analitika