Društvo

Za prvake dio nastave na engleskom jeziku: Napredak ili nove podjele među djecom?

Od ove godine Ministarstvo prosvjete je odlučilo da ispita da li je dobro da djeca od prvog razareda slušaju nastavu na engleskom jeziku. Pilot projekat će se izvoditi u pet odjeljenja u pet škola: "Vuk Karadžić", "Luka Simonović", "Olga Golović", "Maksim Gorki" i "Mirko Srzentić" i, kako nam je objašnjeno, učiteljice će matematiku i ostale predmete koji se uče u prvom razredu na engleskom jeziku predavati samo dio časa, ne cijeli.
Za prvake dio nastave na engleskom jeziku: Napredak ili nove podjele među djecom?
Portal AnalitikaIzvor

Znaju li učiteljice toliko dobro engleski, mogu li djeca pratiti nastavu na engleskom ako nikada ranije sa njim nijesu imali dodirnih tačaka i konačno, ali najbitnije, ko će biti odabrani učenici i da li se na ovaj način stvaraju VIP odjeljenja - samo su neka od pitanja koja je ova odluka otvorila.

Potencijal djece: Iz Ministarstva prosvjete potenciraju da će se samo dio nastave odvijati na engleskom kako bi djeca, kako ističu, postepeno usvajala znanja.

tekst4„Ovim projektom se želi omogućiti učenicima sticanje funkcionalnog znanja engleskog jezika. Studije su pokazale ogroman potencijal djece za usvajanje jezika upravo u predškolskim i ranim školskim fazama", naveli su iz Ministarstva prosvjete za naš portal.

Učitelji će, kako su objasnili, razgovarati sa djecom na maternjem i engleskom jeziku.

Na pitanje imamo li kadar koji bi izvodio nastavu na engleskom jeziku, U Ministarstvu kažu da učitelji završili potrebnu obuku.

„U junu 2016. objavilo poziv za profesore razredne nastave u cilju njihovog usavršavanja iz engleskog jezika, čime se stvaraju uslovi za izvođenje nastave.U saradnji sa Britanskim savjetom organizovana je dodatna edukacija profesora razredne nastave, a nakon utvrđivanja njihovog nivoa znanja izabrano je pet profesora koji će predavati u pet odjeljenja“, pojašnjeno je iz Ministarstva.

tekst2Učenje kroz igru: Slobodanka Žižić, direktorica OŠ "Olga Golović", objašnjavajući prednosti ovog projekta kaže da je poznavanje stranih jezika jedna od „najvažnijih životnih kompetencija“.

„ Učenje stranih jezika u ranom uzrastu omogućuje djeci njihov dalji napredak u obrazovnom sistemu, pospješuje njihovo buduće usavršavanje i mobilnost. Najmlađima se kroz njihov dalji napredak u obrazovnom sistemu otvaraju mnoga vrata", ističe ona.

No, ipak, i stručnjaci ali i roditelji se pitaju kako će to sve u praksi izgledati-često se čuje da djeca nijesu naučila ni maternji a ne da mogu slušati nastavu na engleskom jeziku.

Psihološkinja iz ADP Zid Vesna Kraljević, kaže da je najbitnije da nastava ima upotrebnu vrijednost, jer, prema njenim riječima, ništa ne znači ukoliko djeca samo znaju napamet riječi.

tekst3“Znanje engleskog jezika danas nam je neophodno. Ono olakšava  život i daje nepregledne mogućnosti, tako da ovo treba doživjeti i shvatiti kao korak naprijed u razvoju obrazovnog sistema u Crnoj Gori. Treba ga shvatiti i kao posvećenost i brigu prosvjete za budućnost naše djece.  Djeca veoma vole strane jezike, radoznala su i zabavno im je da uče i koriste nove riječi, glume strance... Ovo je i dobar način i da se nastava učini jos zanimljivijom, da se u toku časa poboljša pažnja i budnost učenika”, ističe Kraljević.

Ona dodaje da roditelje treba informisati o svim dobrim stranama ovog projekta, ali i da prosvjetni radnici treba što više da se usavršavaju kako bi pratili savremene naučne trendove.

Kristina Mihailović iz udruženja "Roditelji" kaže da roditelji imaju rezrve prema ovom projektu, i da se često može čuti da učenje engleskog jezika od malih nogu nije dobro rješenje. „Svi su saglasni da u ranom uzrastu jezik treba učiti isključivo kroz igru, a ne kroz formalno učenje.Što se tiče ove vrste učenja i komunikacije sa djecom na engleskom jeziku, trebalo bi obratiti pažnja na preporuke stručnjaka”, kaže Mihailović.

kristinaVIP odjeljenja: Ključno pitanje je čija će djeca će slušati dio nastave na engleskom. Odavno se priča o takozvanim VIP odjeljenja, da  djeca koja ih pohađaju imaju posebne privilegije. Na pitanje pospješuje li ovakav projekat razlike među djecom, Mihailović ističe da je ideja takva da će djeca iz nekoliko odjeljenja funkcionisati na tačno određen način, te da će se stoga, logično, izdvojiti određene grupe.

"Treba dobro razmisliti o tome koliko projekat može doprinijeti da  izdvajanje određenih odjeljenja i grupa djece doprinese tom VIP sistemu - o kojem smo imali priliku ne samo da pričamo javno, nego su i pravljene predstave koje se bave tom tematikom - što znači da su negdje u našem društvu prisutni, iako nam inspekcije kažu da ne postoje", podvlači Mihailović.

Direktorica OŠ "Olga Golović" sa druge strane kaže pak da u ovom slučaju nema osnove za priču o VIP odjeljenjima.

“Procedura upisa u ovo odjeljenje je ista kao i za ostala i svi zainteresovani roditelji imogu upisati svoje dijete, tako da priči o tome nema mjesta”, istakla je Žižić.

 Ona tvrdi i da su mnogi roditelji zainteresovani da im djeca dio nastave pohađaju na engleskom.

Zainteresovanost roditelja za upis djece u ova odjeljenja je, ističe, velika.

" Neće biti više prijavljenih učenika, nego što je u jednom odjeljenju, zbog toga što se roditelji još uvijek plaše, ali zaista nemaju čega", zaključuje Žižić za naš portal.

Na kraju, samo da ne bude opravdan strah da djeca neće znati padeže, ali da će znati kako se na engleskom kaže dva plus dva.

Ivona DROBNJAK

 

 

 

 

 

Portal Analitika