Scena

O odbrambenoj funkciji Njegoševih djela u CANU

Predavanje „Odbrambena funkcija Njegoševih tekstova 'Luča mikrokozma' i 'Gorski vijenac'“ održaće sjutra prof. dr Tatjana Đurišić-Bečanović u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti od 12 časova.
O odbrambenoj funkciji Njegoševih djela u CANU
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj događaj dio je tribine o Petru II Petroviću Njegošu koje CANU održava povodom 170 godina od prvog štapanja „Gorskog vijenca“.

Tatjana Đurišić-Bečanović angažovana je na Univerzitetu Crne Gore kao vanredna profesorica na predmetima: Teorija književnosti, Tumačenje književnog djela i Crnogorska književnost. Magistarirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Angažovana je kao rukovoditeljka Instituta Petar II Petrović Njegoš pri Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti. Autorka je četiri monografije: Zaspati ili umreti (Poezija i poetika Rista Ratkovića), Poetika Lalićeve trilogije, Naratološki i poetički ogledi i Semiotičke interpretacije, kao i oko 70 naučnih radova, koji su objavljeni uglavnom u međunarodnim časopisima ili zbornicima sa međunarodnih konferencija. Predsjednica je Organizacionog odbora Njegoševih dana, međunarodnog slavističkog skupa koji se od 2008. godine redovno održava u Crnoj Gori, posvećen proučavanju i promovisanju Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i ostalih južnoslovenskih književnosti i kultura. Bila je članica Savjeta za standardizaciju crnogorskog jezika, predsjednica Savjeta za izradu Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, gostujuća predavačica u Oslu, Poznanju i Krakovu. Obavljala je funkciju prodekanice za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu 2005 - 2008. godine, prodekanice za nastavu i rukovoditeljke postdiplomskih magistarskih i doktorskih studija 2009 - 2012. godine.

Portal Analitika