Scena

Marija Skender izvodi premijere savremenih djela u KIC-u

Naša pijanistkinja Marija Skender prirediće sjutra koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova, u okviru 3. Festivala savremenog klavira „Fortepiano“.
Marija Skender izvodi premijere savremenih djela u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Publika će imati rijetku priliku da čuje Skender u Crnoj Gori koja će premijerno izvesti djela savremenih kompozitora Davora Branimira Vincea (Hrvatska), Vita Žuraja (Slovenija), Dijane Rotaru (Rumunija), Samira Odeha Tamimija (Palestina - Izrael), Zejnep Gedizlioglu (Turska) i Mihaela Pelcela (Švajcarska).

Marija Skender završila je osnovno i srednje muzičko obrazovanje u podgoričkoj Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“, gdje je u klasi majke, Lidije Ferdinandi - Skender pohađala klavir, a istovremeno i solo pjevanje. Klavir je studirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Borisa Kralejvića, te prof. Svetlane Bogino, gdje je diplomirala i magistrirala. Studije savremene muzike pohađala na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu u klasi prof. Markusa Stangea, i savremenu muziku na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, gdje je magistrirala u klasi poznatog pijaniste prof. Nikolasa Hodžisa. Usavršaval se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i profesora, među kojima su Vladimir Ovčinikov, Konstantin Bogino i Žan Pjer Kolot.

Njen repertoar čine djela najrazličitijih stilova savremene muzike - od savremene improvizacije i elektronske muzike, do multimedijalnih nastupa u kojima povezuje vizuelnu umjetnost, muzički teatar i ples. Želi da savremenu muziku približi publici, birajući najinteresantnije kompozicije. Priredila je brojne koncerte u zemlji, te u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Južnoj Koreji. Dobitnica je brojnih priznanja i stipendija u Crnoj Gori i Njemačkoj. Sa sopranistkinjom Alezijom Hinking-Park osnovala je duo „Illegal“ koji interpretira djela savremene muzikeuz elemente teatra. Od oktobra 2016. godine članica je centra za savremeni performans i ples „Produktions Zentrum“. 

Portal Analitika