Scena

Graf Murža i Srđan Palačković sa CSO u CNP-u

Nakon višesedmičine pauze, Crnogorski simfonijski orkestar večeras će ponovo nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Graf Murža i Srđan Palačković sa CSO u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Naš najveći instrumentalni ansambl, kojim diriguje maestra Grigorij Krasko, izvešće Koncert za violinu i orkestaru D-duru, opus 77 Johanesa Bramsa, Priče iz središta zemlje Nebojše Jovana Živkovića i simfonijsku poemu „Don Žuan“ Riharda Štrausa.

Solisti će biti mađarsko-ruski violinista Graf Murža, koji će interpretirati solističku dionicu u Bramsovom koncertu, te timpanista CSO Srđan Palačković u djelu Živkovića.

1305mourja

Okarakterisan kao jedan od najtalentovanijih mađarsko-ruskih violinista svoje generacije Graf Murža je diplomirao i magistrirao na Konzervatorijumu u Moskvi. Postdiplomske studije završio je i na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu. Bio je pobjednik brojnih međunarodnih takmičenja Jekaterinburgu, Moskvi, Parizu, a kao šesnaestogodišnjak bio je laureat prestižnih takmičenja u Đenovi i u Lisabonu. Od 1990. koncertira kao kamerni muzičar, priređuje resitale i nastupa kao solista sa simfonijskim orkestrima u Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Mađarskoj. Godine 2004. dobio je titulu Istaknutog umjetnika Rusije. Izdao je tri albuma za Harmonia Mundi. Angažovan je kao profesor na Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi. Svira na violini Santina Lavace iz Milana iz 1707.

1305palackovicSrđan Palačković diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Poliinstrumentalnoj katedri udaraljki na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bio je perkusionista Beogradske filharmonije (1990/1992), a potom i solo timpanista istog orkestra (1992/2009). Sa Ivanom Marjanovićem 1997. godine je osnivač i član dua Beogradski perkusionisti, jedinog profesionalnog ansambla za klasičnu i savremenu muziku za udaraljke u Srbiji. Pedagoškim radom bavi se od 1994/95. godine, kao profesor udaraljki u Srednjoj muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Sada je profesor je udaraljki u Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a od 2003. samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Godine 2014. godine je izabran u zvanje vanrednog profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Angažovan je kao solo timpanista CSO od 2009. godine.
Portal Analitika