Scena

"Buđenje" Velibora Pavićevića u "Perjaničkom domu"

Izložba „Buđenje“ Velibora Pavićevića biće večeras otvorena u Galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 20 časova.
"Buđenje" Velibora Pavićevića u "Perjaničkom domu"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku koju čine skulpture, crteži i kolaži ovog umjetnika, otvoriće istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

- Djela skulptora mlađe generacije Velibora Pavićevića su auratična bez obzira da li je riječ o skulpturama, crtežima, kolažima koje objedinjuje zajednički narativ „Buđenje“ - kako se i zove jedna njegova skulptura. Taj pojam treba shvatiti u fizičkom - buđenje materije, i metafizičkom kontekstu. Umjetnik temelji svoja iskustva u radu s materijalom na jednoj od najvažnijih premisa moderne skulpture - svijesti o govoru materijala, prilagođava materijal ideji i obrnuto jer je ta linija interaktivna i poliznačna. Eksperimentiše u kamenu, drvetu i gvožđu ponegdje spajajući gvožđe i kamen – navela je Nikčević u tekstu kataloga ove izložbe.

Velibor Pavićević rođen je 1977. godine u Podgorici. Diplomirao je na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine, gdje je i magistrirao četiri godine kasnije. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje stvaralaštvo. Učesnik je Internacionalnog simpozijuma skulpture u Danilovgradu 2005, te Prekograničnog simpozijuma skulpture Albanija – Crna Gora u Skadru 2011. godine. Autor je više skulptura izvedenih u javnom prostoru.

Portal Analitika