Scena

Dajković na regionalnoj konferenciji o baštini kao razvojnom resursu

Generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, mr Aleksandar Dajković, učestvovao je na Konferenciji o lokalnom razvoju „Inovativni pristupi oživljavanju ruralnih područja“ u okviru Faro konvencije, koja je održana 8. i 9. maja na Cresu.
Dajković na regionalnoj konferenciji o baštini kao razvojnom resursu
Portal AnalitikaIzvor

Učesnike su pozdravili gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako, potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić i pomoćnik ministarke kulture Hrvatske Davor Trupković, a učestvovali su takođe predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Makedonije, Moldavije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, kao i predstavnici Savjeta Evrope.

Kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva kulture, cilj Konferencije bila je analiza iskustava uspješnih projekata koji potenciraju baštinu kao razvojni resurs, kroz razgovor i povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica Procesa saradnje, predstavnika organizacija civilnog društva, učesnika u pilot projektima lokalnog razvoja, kao i međunarodnih stručnjaka. Na Konferenciji je bilo riječi o primjeni Faro konvenciju, posebno prilikom izrade strategija razvoja ruralnih područja bogatih kulturnom i prirodnom baštinom.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – SEECP, kojom ta zemlja predsjedava drugu godinu zaredom.

Portal Analitika