Scena

“Sama je tražila”-pozorišnom predstavom protiv nasilja nad ženama

Predstava „Sama je tražila“ trebalo bi da utiče na zaposlene u državnom sistemu koji mogu da pomognu žrtvama nasilja, a to ne rade, poručila je rediteljka tog pozorišnog komada, Ksenija Krnjaski.
 “Sama je tražila”-pozorišnom predstavom protiv nasilja nad ženama
Portal AnalitikaIzvor

Predstava o nasilju nad ženama „Sama je tražila“ odigrana je sinoć u organizaciji Sigurne ženske kuće (SŽK) i pozorišta Pan teatar u Kulturno-informativnom centru (KIC) „Budo Tomović“.

Predstavu, koja je predstavljena kroz osam priča, ispovjesti, monologa i poema, a koja je u kontinuitetu držala pažnju mnogobrojne publike, na scenu su iznijele glumice Branka Stojković, Olivera Viktorović Đurašković, Maja Mitić, Tijana Janković i Bojana Đurašković.

Krnjaski je kazala je da je ideja o predstavi potekla od glavnih glumica, od kojih je jedna, kako je navela, imala lično iskustvo nasilja u porodici. 

“Nakon toga sam predložila da zovemo nekoliko pisaca mlađe generacije, koji su već etablirani i nagrađivani, i imamo nekoliko njih koji su iz različitih uglova govorili o različitim tipovima nasilja nad ženama”, objasnila je Krnjaski nakon izvođenja predstave.

Izvršna direktorica SŽK, Ljiljana Raičević, kazala je, da ljudi treba da nauče da prepoznaju nasilje, shvate koliko ono može biti opasno, i da adekvatno reaguju.

“Pravosuđe ne kažnjava nasilnike odgovarajućim kaznama. Potrebno je da se, ono što piše u zakonima, sprovede u djelo”, smatra Raičević.

Direktorka KIC-a “Budo Tomović”, Snežana Burzan, smatra da je predstava otvorila mnoga pitanja i da su, kako je navela, gluma, tekst i scenografija, probudili emocije.

“Glumice su veoma izražajne, i uz malo nekih simboličnih predmeta, predstava gađa u srce i tjera na razmišljanje i pitanje da li je moguće da smo okruženi takvim nasilnicima i da li je realno da mi to dopuštamo”, kazala je Burzan.

Portal Analitika