Politika

Skupština izglasala učlanjenje u NATO: Istorijska odluka u sjenci podjela

Crna Gora je juče na Cetinju, podijeljena u tri kolone, donijela odluku o učlanjenju u NATO. Na jednoj strani su se našlo 46 poslanika vladajuće koalicije i SDP-a Ranka Krivokapića, DF je protestovao ispred Skupštine i uzvikivao „izdaja, izdaja“, a takozvana građanska opozicija je odluku čekala kući.
Skupština izglasala učlanjenje u NATO: Istorijska odluka u sjenci podjela
Portal AnalitikaIzvor

Za vlast i SDP je odluka istorijska, za DF neobavezujuća, za ostatak opozicije upitna jer, kako ističu, nema potreban legitimitet i trebalo je donijeti na referendumu.

Crna Gora je za manje od dvadeset godina prošla dug put - od zemlje koju je NATO bombardovao do zemlje koja će, kako se očekuje, već ovog mjeseca biti punopravna članica Alijanse. Potrebno je da protokol ratifikuje još samo Španija.

2804skupstinact2

Poruka premijera: Premijer Duško Marković uputio je sa Cetinja poruku onima koji misle drugačije – „učlanjenjem u NATO obezbjeđujemo za svakog građanina jednaku šansu za prosperitet i sigurniju budućnost“

Poruku je imao i predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić - Jedinstvenost i posebnost Crne Gore je u tome što ne postoji slučaj da u NATO ulazi država koja ima istu vlast koju je imala kad je bila u ratu sa tom Alijansom.

"To je posebnost koja je teret i koja će se promijeniti", kazao je Krivokapić.

Poslanici SDP-a su da bi glasali o učlanjenju u NATO prekinuli bojkot parlamenta - poslije dužeg vremena bili su na istoj strani sa svojim višegodišnjim partnerima u vlasti.

2804protest

Slaba posjećenost mitinga DF-a: DF je na protestu okupio jedva par stotina ljudi.

 „NATO je zločinačka vojna organizacija. Ovdje će glasati oni koji NATO vide kao sredstvo ostvarenja "velike Albanije" i oni kojima je Njegoš genocidni pjesnik", poručio je bivši predsjednik Momir Bulatović, koji se našao medju govornicima.

DF je prethodno, dva dana pred glasanje o Protokolu, imao perfomans u Murinu. Na takozvanoj skupštini izabranih predstavnika naroda kojom je predsjedovao poslanik Branko Radulović u prisustvu poslanika iz koalicije DF-a, grupe odbornika SNP-a koju je predvodio Aleksandar Damjanović te par stotina građana donijela je "obavezujuću odluku" o raspisivanju referenduma o NATO.

Prethodno će, kažu, kada se za to steknu uslovi poništiti odluku Skupštine o ratifikaciji. 

 "Ta skupština nema legitimitet zato što su pljačkom i i izbornim neregularnostima dobili većinu", poručio je Radulović.  "Kakva skupština u Murinu? To je vašar neodgovorne opozicije", odgovorio je premijer Duško Marković. "Neka se zabavljaju, neka popiju koje pivo, Crna Gora ima ide svojim putem koji je izabrala 2006. godine."

3003nato

Odluke večinom donijete u parlamentu: Većina zemalja koje su članice Alijanse odluku su donijele u parlamentu, do sada se nije desilo da je neka istupila iz NATO-a. Zvanična istraživanja javnog mjenja o podršci za članstvo su takođe na liniji podrške koju su imale vlade država članica NATO-a kada su izglasale učlanjenje u Alijansu. Ispod 50 odsto.

Ipak, specifičnost Crne Gore je da je odluku o učlanjenju donio parlament, čiji rad mjesecima bojkotuje opozicija.

Dobri poznavaoci međunarodnih odnosa ukazuju da je Crna Gora odavno suštinski dio Alijanse, da bezbjednosne i obavještajne službe uveliko sarađuju, da se NATO značajno pita oko toga ko je podoban, a ko ne za koju funkciju. Ocjenjuje se da nije imala kud drugo da ide - ovo je, između ostalog,  jedini dio obale koji formalno nije bio dio NATO.

Pitanje je li vlast mogla građanima bolje objasniti koje su koristi od učlanjenja - i kada je bilo javne debate uglavnom nije bilo druge strane, koja se protivi članstvu u NATO. Ovako se i danas priča svodi na to da nas je NATO bombardovao, da će otvoriti vojne baze, da ćemo ući u rat sa Rusijom. Međutim, kako se procjenjuje, nakon formalnog učlanjenja strasti će se stišati.

1010moskva

Upozorenje Moskve: Ono što bi mnogo više trebalo da brine, ocjenjuje se u dobro obaviještenim krugovima, je reakcija Rusije.

Odmah nakon što je Skupština donijela odluku da ratifikaciji iz Moskve je stiglo upozorenje. Sa žaljenjem konstatuju da  sadašnje rukovodstvo Crne Gore i njegovi "zapadni pokrovitelji, ipak nisu poslušali glas razuma i savjesti". Moskva zadržava pravo da donosi odluke o zaštiti svoje nacionalne bezbednosti, a da oni koji su glasali preuzimaju na sebe odgovornost za posljedice, kako se navodi, "sprovođenja planova spoljnih sila koje teže da prodube postojeće linije razdvajanja u Evropi i na Balkanu, zabiju klin u prijateljske odnose Crnogoraca sa Srbima i Rusima, zasnovane na dubokim istorijskim tradicijama".

Rusija je mjesecima na svaki način pokušavala da zaustavi put Crne Gore ka NATO.  Stručnjaci upozoravaju da se neće zaustaviti i da će nastaviti pritiske na Crnu Goru – od političkih do ekonomskih.

Što zbog žala za Crnom Gorom, što zbog poruke Srbiji, da slučajno ne pomisli da krene ka Alijansi.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

 

Portal Analitika