Scena

"Vrijeme sadašnje" Dragana Karadžića u Valjevu

Samostalna izložba renomiranog crnogorskog slikara i akademika Dragana Karadžića „Vreme sadašnje” biće večeras otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića” u Valjevu u 19.30 časova.
"Vrijeme sadašnje" Dragana Karadžića u Valjevu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini 18 radova srednjeg formata, nastalih tehnikom akrilik na platnu, nastalih u protekle tri godine. Pred publikom će se naći i tri platna koja su naslikana u 2017. godini, i koju će likovna publika prvi put vidjeti upravo u Valjevu.

- Akrilici slikara i akademka Dragana Karadžića, gorostasa nježnog likovnog izraza, koji na poseban način piktorijalno komunicira sa publikom, odišu specifičnim kolorizmom, gušći su i teži od njegovih akvarela, ali podjednako žarki. Prepoznaje se njegova istančana disiplina crteža sa temperamentnim potezima u kojoj prevlast odnosi plavetnilo, što dodatno izražava njegovu vjernost podneblju Jadrana u kojem živi i stvara. Horizonti, obale, tlo, oblaci, kiše, rojevi i godovi, brazde i pukotine, slikovno pismo, svjetlost, znakovi, tragovi i odjeci prirode samo su neki od ekspresivnih sadržaja njegovih djela - navodi se u katalogu za ovu izložbu.

Dragan Karadžić rođen je u Petnjici kod Šavnika 1950. godine. Diplomirao je na likovnom smjeru Pedagoške akademije u Nikšiću 1974. godine. Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1978. godine, u klasi profesora Radenka Miševića i kod njega magistrirao 1980. godine. Kao stipendista francuske Vlade, 1982. godine je bio na specijalističkim studijama na Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu kod prof. Žaka Jankela. Redovni je član Crnogorske akademije nauka i umetnosti i Udruženja likovnih umetnika Crne Gore. Angažovan je kaoredovni profesor slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Samostalno je izlagao 56, a kolektivno više od 350 puta u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je 23 nagrade. Njegovi radovi nalaze se u brojnim zbirkama akademija nauka i umjetnosti, kolekcijama fakulteta, muzejima zbirkama centara za kulturu, kolekcijama likovnih kolonija, državnih institucija Crne Gore i regiona, te u privatnim kolekcijama diplomata i ljubitelja umjetnosti, ne samo u zemaljama regiona, već Evrope i šire.

 

Portal Analitika