Scena

Promocija monografije "Kučke vojvode" u Biblioteci

Monografija „Kučke vojvode“ autora prof. dr Zdravka N. Ivanovića biće sjutra predstavljena u Kosoj sali Biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 sati.
Promocija monografije "Kučke vojvode" u Biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

O ovom djelu koje je prošle godine objavila upravo podgorička Biblioteka, govoriće prof. dr Radovan Bakić, prof. dr Miroslav Doderović, Slobodan Popović i autor, dok će medijatorka večeri biti Vesna Šoškić.

Kako se ističe u najavi, u knjizi su obrađene biografije kučkih vojvoda od najstarijih vremena.

- Kroz više decenija intenzivnog naučnog rada, Ivanović je univerzalno obradio kučko pleme. Ova knjiga predstavlja veliki doprinos u proučavanju kučke istoriografije. Posebno su obrađene biografije vojvoda Staro-Kuča, Mrnjavčevića i Drekalovića. Takođe, prikazane su i neke kučke vojvode do čijih imena je autor došao detaljnim naučnim istraživanjem. Monografija je specifično urađena u odnosu na sve dosadašnje studije o Kučima i rasvjetljava prošlost kučkog plemena – preciziraju iz gradske Biblioteke.

Univerzitetski profesor dr Zdravko N. Ivanović rođen je 1934. godine u Podgorici. Prirodno-matematički fakultet završio je u Beogradu, magistrirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao takođe na PMF-u. Začetnik je Prostorne ekonomije kao nauke u Crnoj Gori. Autor je 35 udžbenika i knjiga, te 770 naučnih radova objavljenim u domaćim i stranim časopisima, a sarađivao je i na izradi domaćih i inostranih enciklopedija i monografija.

Objavio je, pored ostalog, naslove: „Urbano-geografske promjene u razvitku Titograda“, „Razvoj gradova Crne Gore kroz urbanističke planove prije Drugog svjetskog rata“, „Opšta privredna geografija“, „Geografija Crne Gore“, „Pleme Kuči“, „Medun kroz vjekove“, „Grad Duklja (Dokleja) kroz vjekove“ i „Stara varoš kroz vjekove“.

Živi i stvara u Podgorici.

Portal Analitika