Scena

"Bura" u CNP-u

Drama „Bura“ Vilijema Šekspira u režiji i adaptaciji Dejana Projkovskog biće večeras i sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
"Bura" u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Brojnu glumačku ekipu čine: Branimir Popović, Nada Vukčević, Nikola Perišić, Momčilo Otašević, Andrea Mugoša, Slaviša Čurović, Mišo Obradović, Zoran Vujović, Mirko Vlahović, Petar Burić, Aleksandar Gavranić, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Julija Milačić, Jelena Minić i Radmila Božović, dok Prosperovu trupu čine: Slavko Kalezić, Sanja Popović, Filip Đuretić, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović i Vanja Jovićević.

Scenograf predstave je Valentin Svetozarev, koreografkinja Olga Pango, kostimografkinja Marija Pupučevska, kompozitor Goran Trajkoski, za scensku akrobatiku zadužen je Aleksandar Ilijev, asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

- Tokom rada, stigli smo do toga da je Prosperov svijet ono za čime je tragao Da Vinči: da li čovjek može da leti, kako da bude slobodan. Mislim da se svako od nas svakog dana pita što znači biti slobodan čovjek. A onda kada to postane, poput Arijela, pita se kako živjeti tu slobodu. No, kako kažu, s previše slobode čovjek počinje sam sebi da robuje... Kada se sve to završilo, htio sam da stavimo odlomke iz teksta „Šekspir – naš savremenik“ Jana Kota i bili smo šokirani da i on govori o Da Vinčiju... Naš Prospero je poput Diogena: on u sred dana, sa svijećom u rukama, traži čovjeka. Može se reći da je naša „Bura“ bila Prosperova potraga za ljudskim u čovjeku - kazao je Projkovski o ovom komadu.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika