Literatura

Promocija knjige "Sportski turizam u Crnoj Gori" Dragana Klarića

Promocija knjige “Sportski turizam u Crnoj Gori” autora Dragana Klarića biće organizovana večeras u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.
Promocija knjige "Sportski turizam u Crnoj Gori" Dragana Klarića
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti: doc.dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Univerziteta Crne Gore, dr Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Marko Petričević, generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Vesko Drljević, urednik sportske rubrike “Dan-a” i doktorant iz oblasti Sportskog turizma i autor. Medijatorka večeri biće Radmila Krgović.

Promociju organizuje NVO „Kulturni turizam“ u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“. 

Dragan Klarić, rođen u Gacku, Republika Bosna i Hercegovina. Nakon završetka Saobraćajne tehničke škole u Sarajevu, 1977. godine, Fakultet poličkih nauka u istom gradu završava 1982. godine.

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstrvo 2008. godine uspješno brani magistarsku tezu pod naslovom: “Perspektive razvoja sportskog turizma na Crnogorskom primorju”.

Na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo u Ohridu, 2010. godine je doktorirao na temi “Menadžment sportskog turizma na Budvanskoj rivijeri u periodu od 1999 do 2009. godine”, da bi 2011. god. stekao zvanje docenta, za užu oblast Menadžment, na Univerzitetu Union u Beogradu.

Četiri godine kasnije, 2015, na istom univerzitetu dobio je naučno zvanje profesor doktor.

Istovremeno sa školovanjem bio je vrhunski sportista, igrajući odbojku za tadašnjeg jugoslovenskog prvoligaša sarajevsku „Bosnu” i nastupajući za mlađe selekcije reprezentacije Jugoslavije.

Po završetku aktivne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu u Odbojkaškom klubu „Budvanska rivijera”, vodećem klubu u crnogorskoj odbojci.

naslovnica-knjige-1

Na početku radne karijere, od 1998. do 1992. godine radio je u institucijama kulture. Od 1992. godine njegov životni angažman vezan je za nauku, menadžment i novinarstvo.

Radio je kao pomoćnik direktora u Kulturno-informativnom centru Budve, a bio je i rukovodilac preduzeća „Budva koncert”. Novinarsku karijeru započeo je kao novinar - urednik u Radio Budvi, da bi od 1996. do 2000. godine obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika u istoj javnoj informativnoj instituciji.

U 2004. godini imenovan je na funkciju direktora JLRDS Radio Budva, a istovremeno je izabran i za Predsjednika Upravnog odbora Udruženja lokalnih javnih emitera Crne Gore i za člana Upravnog odbora Instituta za medije Crne Gore.

Od 2013. godine nalazi se na radnom mjestu Izvršnog direktora Radio Televizije Budva. Od marta 2017. godine radno je angažovan u kompaniji M:tel. Od 2010. godine angažovan je kao profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, na predmetima Markenting i Organizacija preduzeća..

Za svoj profesionalni rad više puta bio je nagrađivan. Godine 1986. i 1987. proglašen je za najboljeg sportistu Budve, u 2002. godini proglašen je za najboljeg sportskog radnika u Budvi, 2003. godine Udruženje sportskih novinara proglasilo ga je za najboljeg sportskog dopisnika Crne Gore. Pomenuto Udruženje decembra 2014. godine dodijelilo mu je Specijalno priznanje za publicistiku iz oblasti sporta u Crnoj Gori.

Član je Upravnog odbora Međunarodnog naučnog časopisa za medije, komunikacije, novinarstvo i odnose s javnošću, koje izdaje Akademije društvenih nauka. Član je Uređivačkog odbora Media and Communication (Mediji i komunikacije) Međunarodni naučni časopis za medije, komunikacije, novinarstvo i odnose s javnošću

Objavio je više naučnih radova iz oblasti sportskog turizma i učestvovao na domaćim i međunarodnim naučnim konferencijama. Prof. dr Dragan Klarić živi i stvara u Budvi.

Portal Analitika