Scena

"Najokrutniji čovjek" sjutra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u srijedu 19.aprila biće izvedena premijera komada italijanskog autora Đan Maria Ćerva "Najokrutniji čovjek". Ovaj projekat kofinansira program Evropske unije Creative Europe, a italijanska rediteljka Monika Napo nakon mjesec proba sa crnogorskom ekipom glumaca, koju čine Pavle Popović, Petar Novaković, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović i Ana Vujošević, iznjedrila je priču o opštečovječanskim pitanjima, o tome šta predstavlja pravu okrutnost u društvu i vezama, bajku o razvoju i moći.
"Najokrutniji čovjek" sjutra u Kraljevskom pozorištu Zetski dom
Portal AnalitikaIzvor

„Ova pitanja vrte se oko koncepta moći, i o tome šta kao pojedinci radimo kako bi rasli i razvijali se kao ličnosti. Iako stil pisanja Đan Marja Ćerva nije toliko naturalističan, ja sam pokušala napraviti kontrast, tako da se stil predstave razlikuje I predstavlja dobar temelj za rad sa glumcima. Zato sam predstavu opisala kao bajku. Vrijeme u predstavi nije linearno, koristimo se vremenom kako bi pokazali kako glavni junak putuje kroz svoja sjećanja i prebacuje se u sadašnjost. Nigdje u komadu nije eksplicitno da se to putovanje kroz vrijeme dešava. Kao što u bajkama postoji jasan cilj likova i jasan odnos među njima tako sam i u ovoj predstavi težila baš tome, kako bih dostigla nivo slobode koji postoji u bajkama“, kazala je rediteljka ovog komada Monika Napo.

Tekstove Đan Maria Ćerva režirali su neki od najeminentnijih evropskih i američkih reditelja. Ćervo je 2013. godine postao prvi italijanski dramaturg, nakon Goldonija, Pirandela I Foa, čiju je predstavu producirala Šangajska pozorišna akademija, najznačajnija kineska pozorišna institucija. 

Tekst Najokrutniji čovjek  zapravo  je imao svjetsku premijeru na sceni Piccolo Teatra u Milanu prošle godine, a  predstava je izvedena u Teatro Eliseo u Rimu , kao i na sceni Burgtheater pozorišta u Beču .

 Uoči izvođenja njegovog djela na Cetinju, očekivanja su  jako visoka.

“Najokrutniji čovjek je priča o razumijevanju i razlučivanju stvari. U samoj kompoziciji stoji razumijevanje, priča počinje scenom koja je inspirisana mojom fascinacijom likom Virdžinije Vulf I njenim romanom Orlando gdje je ključno pitanje istorija kao bajka. Inspiraciju sam dobio čitajući studiju Antonia Negra , u dijelu koji se bavi pitanjem  kako se nositi sa svim nerazumljivim u životu, kao I sa konceptom smrti o kojoj ne smijemo misliti već osloboditi svoje misli o nama kao gospodarima univerzuma. Na  taj način ćemo se lakše nositi sa njom”, kazao je Ćervo o svom tekstu koji će biti postavljen na sceni Kraljevskog pozorišta.  

Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja učestvuje uz još šest evropskih zemalja u projektu "Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018" koji je na konkursu EU programa Kreativna Evropa dobio  podršku za finansiranje. Projekat EU Collective plays! ima za cilj promociju tzv. “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati u inovativnim produkcijama i njihovim prikazivanjem u odabranim evropskim pozorištima i festivalima. Ovakvi projekti, po mišljenju njegovog inicijatora Đan Maria Ćerva I Monike Napo , veoma su korisni. Upravo ovakve inicijative mogu ujediniti različitosti i povezati Evropu i njene građane kroz kulturu, upravo u  pozorištu.

“ Ideju za ovaj projekat dobio sam tokom boravka u Berlinu. Radio sam sa nekoliko dramaturga na predstavi “Nazovi me bog”, I svi oni imali su  različite stilove. Rekli smo, u redu, nećemo praviti kompromise u našim stilovima, uradićemo obratno, kao što je naslikana Pikasova slika iz perioda kubizma. Napravili smo predstavu koja je dobro prošla u Evropi, rekli smo da bi mogli nastaviti tim putem.  Tada sam došao na ideju da ovaj koncept formalno pokrenem kao projekat. Kao dramaturg volim eksperimente u formi I strukturi , dopada mi se ideja zajedničkog rada”, kazao je inicijator projekta Đan Maria Ćervo. 

 “Ovaj projekat je fantastična prilika, posebno imajući u vidu probleme sa kojima se Evropa danas suočava, u svijetlu socijalnih, ekonomskih I političkih problema. Ovo je način da se bolje razumijemo u našim razlikama. Iako bi političari ponekad voljeli da tako bude, moram primijetiti da, kada je riječ o kulturi, te razlike I nisu toliko primijetne. Ne razumijem to što političari dijele I rade ponekad protiv ljudi. Kultura nas sa druge strane spaja”, kazala je Monika Napo o projektu EU collective plays!. 
Monika Napo više puta je istakla da je saradnja sa crnogorskim glumcima bila odlična budući da glume srcem , spremni za intenzivne scene, spremni da razumiju do kraja sva pitanja koja prožimaju ovaj komad.

“ Bili su jako velikodušni i otvoreni, komunikacija sa njima bila je laka, iako se nismo poznavali. Pomogli su mi da iznesem slike koje sam imala na umu prilikom čitanja teksta Đan Maria Ćerva, npr. lik Virdžinije Vulf . Cijenim to”, istakla je rediteljka Napo.

“ Dobro je što je organizovan kasting za ovu predstavu, to je rijetka stvar u Crnoj Gori, a Zetski dom pružio je priliku svima. Drago mi je što Pavle ima noseću ulogu, da se mladom glumcu pruži prilika , da na osnovu toga raširi svoj korpus. Saradnja sa Monikom bila je zanimljiva. Razgovor na dva jezika, ali uvijek smo dolazili do dogovora. Trudili se da ništa ne ostane nerazjašnjeno, Ćervo nam je pružio kompletan uvid u karaktere. Tada je počelo sve da cvjeta I tada smo uspjeli sve da uokvirimo I napravimo komad koji ćete, nadam se, sa uživanjem gledati”, kazao je glumac Petar Novaković.

“Ovo je bio veliki izazov za mene kao studenta glume. Imao sam veliki zadatak , trudio se I nadam se da sam došao do nekog lijepog rezultata. Đan Maria nam je pomogao razjasnivši nejasnoće, takođe i Lidija Dedović, umjetnička direktorka pozorišta,  koja je prisustvovala probi I pomogla svojim savjetima I ukazanom podrškom”, kazao je glumac Pavle Popović.

„Monikin pristup je sjajan, njen odnos sa glumcima i likovima koje razumijemo kao stvarne individue. Ona i ja sarađujemo godinama, nisam sumnjao da će pogoditi suštinu. Cijenim preciznost i temeljitost glumaca u radu. Očekujem reakcije publike, ja sam uživao u ovoj produkciji“, istakao je Đan Maria Ćervo uoči izvođenja. 
Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo i Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo i Rajku Raduloviću. 

Komad "Najokrutniji čovjek" biće opet izveden u subotu 22.aprila.

 

Portal Analitika