Scena

Omaž Olgi Perović u podgoričkoj Biblioteci

Omaž Olgi Perović biće večeras priređen u Kosoj sali Biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici od 20 časova.
Omaž Olgi Perović u podgoričkoj Biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

O ovoj istakjnutoj akademkinji CANU i poznatoj istoričarki umjetnosti, govoriće Ljiljana Zeković, Ljiljana Karadžić, Nikola Vujošević i vlasnik Galerije „Most“ Branko Kovačević. Moderatorka večeri biće Vesna Šoškić, a nastupiće i akordionista Miroslav Ilić.

Olga Perović rođena je 21. oktobra 1932. godine u Podgorici. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Nikšiću, a istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1958. godine.

Do odlaska na studije 1953. godine bila je novinarka Omladinskog pokreta i urednica za kulturu Radio Titograda. Po povratku sa studija, radila je u Uredu za informacije Crne Gore, zatim je više godina bila urednica kulturne rubrike lista Pobjeda, potom urednica lista Komunist za Crnu Goru. Sa te dužnosti otišla je za članicu Izvršnog vijeća Crne Gore i predsjednicu Republičkog komiteta za informisanje. Bila je članica Predsjedništva SRCG od 1986. do 1990. godine kada je otišla u penziju. Bila je urednica u časopisima Stvaranje, Susreti i Praksa, te članica redakcije i Savjeta revije Ovdje.

Bila je članica Upravnog odbora Fonda za unapređenje likovne umjetnosti „Moše Pijade”, članica redakcije edicije Umjetnost na tlu Jugoslavije, urednica Likovne enciklopedije Crne Gore...

Takođe, bila je članica Matice crnogorske, Crnogorskog PEN centra, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, počasna članica ULUCG, Nacionalnog savjeta za kulturu osnovanog 2010. godine.

Usavršavala se kroz studijske boravke u inostranstvu: Italiji, Francuskoj, SSSR, Njemačkoj, Libanu, Siriji, Egiptu, Maroku, Kini, Americi, Kubi, Meksiku, Mađarskoj, Rumuniji, Čehoslovačkoj, Poljskoj i Austriji.

Za svoj rad dobitnila je: Nagradu oslobođenja Titograda, Medalju rada, Orden rada sa zlatnim vijencem, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima, Orden Republike sa srebrnim zracima.

Autorka je monografija o Vuku Radoviću, Živku Đuroviću, Aleksandru Prijiću, Petru Lubardi, kataloga Likovne umjetnosti Crne Gore 1946–1968, te mnogih monografskih izdanja o slikarima, tematskim i studijskim izložbama iz crnogorske umjetnosti. Autorka je knjiga: Ogledi i kritike i Likovna hronika.

Sarađivala je u više domaćih, jugoslovenskih i stranih likovnih časopisa. Uredila je i više televizijskih emisija o Petru Lubardi, Dadu Đuriću, Luki Tomanoviću, Milošu Vuškoviću, Dimitriju Popoviću, Stevanu Luketiću, Filu Filipoviću, Cvetku Lainoviću. Sarađivala je na stalnim postavkama Nacionalne galerije na Cetinju i koautorka je niza značajnih izložbi crnogorske i jugoslovenske umjetnosti. Neke od njih su obišle mnoge likovne centre u Jugoslaviji i Evropi.

Za vanrednu članicu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 8. decembra 2000. godine, a za redovnu članicu 19. oktobra 2008. godine.

Preminula je 25. februara ove godine u Podgorici.

Omaž organizuju Galerija „Most“ i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Portal Analitika