Scena

Predavanje Čelebića o crnogorskoj književnosti u CANU

Esejista i pisac Gojko Čelebić održaće sjutra predavanje „Crnogorska književnost – kontinuitet i identitet“ u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, od 12 časova.
Predavanje Čelebića o crnogorskoj književnosti u CANU
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj književnik, esejista i diplomata. Diplomirao je dramaturgiju na praškoj umjetničkoj akademiji - DAMU, gdje je odbranio i magistarsku tezu, dok je zvanje doktora književnih nauka stekao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Objavio je romane: „Viteški roman o ženskim suzama“ (1983); „City Club“ (1995); „Pauci“ (1997); „Grom“ (2004); „Blizanci“ (2004); „Pokopani, čujte“ (2006) i „Mig“ (2014), te zbirke pripovjedaka: „Oproštaj od kralja“ (1992); „Valovi Atlantika“ (2001); „Kandidatura“ (2003) i „Zaljubljeni prah“ (2003). Objavio je i trotomnu antologiju „Barok Crne Gore“ (2015). Idejni je pokretač i realizator edicije Književnost Crne Gore od XII do XIX vijeka u 23 toma. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za studije „Vjetrenjače Evrope“ (2011), „Dostojevski i Zapad“ (2012) i drugih književnih priznanja. Krajem prošle godine objavio je kapitalno djelo iz istorije kulture i pisanog kulturnog nasljeđa, „Književnost i pismenost od Crnojevića do Petrovića“. Predaje na Univerzitetu Donja Gorica, i to englesku književnost na Filološkom fakultetu i crnogorsku književnost na Fakultetu za kulturu i turizam. Obavljao je visoke diplomatske funkcije u Buenos Ajresu, Tokiju, Njujorku i Kairu.

Portal Analitika