Scena

Predavanje o raspadu Jugoslavije iz ugla Francuske i njene ljevice

„Francuska i (post)jugoslovenski prostor - nesporazumi i zajedničko iskustvo“ naziv je predavanja koje će danas održati istoričarka i slavistkinja An Madlen u Kosoj sali Biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 časova.
Predavanje o raspadu Jugoslavije iz ugla Francuske i njene ljevice
Portal AnalitikaIzvor

Moderator večeri koju organizuju podgorička Biblioteka i Udruženje frankofonih novinara Crne Gore, biće Snežana Nikčević.

Kako se navodi u najavi, Madlen će u svom predavanju potražiti odgovore na pitanja kako, iz ugla Francuske, „jugoslovenski slučaj“ ukazuje na krizu povjerenja ljevice u vlastite vrijednosti, kako su u u bivšoj Jugoslaviji objašnjavani ove nesporazume i kakav uticaj su ti nesporazumi imali na rekonstrukciju Balkana u mnogo otvorenijem, a istovremeno i manje solidarnom okruženju.

An Madlen predaje na Odsjeku za slavističke studije na Sorboni, savjetnica je za međunarodnu saradnju u Školi za visoke studije i društvene nauke – EHESS, i istraživačkinja Centra CERCEC. Predavala je francuski jezik u Pragu, Ljubljani i Nikšiću, te vodila Francuske kulturne centre u Podgorici (1997-1999) i Beogradu (2000-2001). Kroz dugogodišnji rad i istraživanja, bavila se odnosima Francuske sa zemljama Balkana. U fokusu njenog predavanja biće analiza razloga zbog kojih su samoupravljanje i jugoslovensko iskustvo socijalizma fascinirali francusku ljevicu u godinama 1960-1970, dok se iza toga, smatra ona, krilo veliko nepoznavanje prave realnosti u zemlji.

Portal Analitika