Scena

XVI A tempo: Ruski kompozitori na otvaranju, Chamber Jam prvi gosti festivala

Ovogodišnji XVI Međunarodni muzički festival A tempo biće večeras otvoren nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
XVI A tempo: Ruski kompozitori na otvaranju, Chamber Jam prvi gosti festivala
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, naš najveći instrumentalni ansambl izvešće Orkestarsku svitu broj 3 u G-duru Petra Iljiča Čajkovskog, koja od premijernog izvođenja u Sankt Peterburgu 24. januara 1885, ne gubi na popularnosti, te remek-djelo muzike XX vijeka svitu Žar-ptica Igora Stravinskog iz 1919. godine.

Sjutra će na istoj sceni nastupiti Chamber Jam, kvintet kojeg čine istaknuti umjetnici: violinistkinja Prija Mičel, violista Vladimir Mendelson, čelista Dejvid Koen, kontrabasista Zoran Marković i pijanistkinja Nino Gvetadze. Program ovog koncerta čini „Pantomima“ i „Ples i ritualna igra vatre“ iz Ljubav čarobnice Manuela de Falje, Rumunske igre Bele Bartoka i Klavirski kvintet u A-duru D667 „Pastrmka“ Franca Šuberta. Gosti večeri biće članovi CSO, koncertmajstor Marko Radonić i vođa drugih violina Katarina Pavlović.

0404chamberRođena i odrasla u Oksfordu, Prija Mičel počela je sa časovima violine u četvrtoj godini. Pohađala je školu Jehudi Menjuhin, a potom studirala u Beču i Libeku. Nastupa kao solista i kamerna muzičarka, a skorije nastupe imala je u Londonu, Kopenhagenu, Istanbulu i Sevilji. Godine 2000. osnovala je Oksfordski kamerni muzički festival. Svira na violini Ballestieri napravljenoj 1760. godine.

Violista Vladimir Mendelson rođen je u porodici koja ima izuzetnu dugu muzičku tradiciju,a studirao je iolu u Bukureštu. Nastupa u kamernim sastavima sa najboljim muzičarima današnjice i kao solista na brojnim koncertima. Komponuje muziku za solo instrumente, mješoviti hor, orkestar, kamerne sastave i muziku za scenu. Angažovan je kao profesor na Konzervatorijumu u Parizu. Od 2005. godine je umjetnički direktor Međunarodnog kamernog festivala muzike Kuhmo u Finskoj.

Jedan od najharizmatičnijih i najmlađih violončelista današnjice, Dejvid Koen rođen je u Belgiji, gdje je završio školu Jehudi Menjuhin i Školu za muziku i dramu Gildhold. Dobitnik je više od 25 nagrada na međunarodnim takmičenjima. Nakon solističkog debija u desetoj godini sa Nacionalnim orkestrom Belgije, nastupao je sa: Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Londonskim filharmonijskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Sanktpeterburškom filharmonijom, Seulskom filharmonijom i dr. Svira na violončelu eks-Pergamenšikov Domenika Montanjana, izgrađenom oko 1735. godine.

Kontrabasista Zoran Marković se, nakon završene Muzičke akademije u Podgorici i magistarskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao u Veneciji, Kremoni, Minhenu i Salcburgu. Kao član Kamernog gudačkog orkestra Slovenačke filharmonije, dobio je nagradu Prešernovog fonda 1999, Župančićevu nagradu 2004. i Betetovu nagradu 2006. godine. Od 1990. do 2004. bio je angažovan kao solo kontrabasista u orkestru Slovenačke filharmonije. Stalni je saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Angažovan je kao profesor kontrabasa na Konzervatorijumu za muziku i balet u Ljubljani. Svira na italijanskom instrumentu iz XVIII vijeka.

Rođena i odrasla u Tbilisiju, gruzijska pijanistkinja Nino Gvetadze studirala je na Konzervatorijumu u rodnom gradu, usavršavala se u Hagu i Amsterdamu. Na međunarodnom takmičenju List u Utrehtu osvojila je Drugu, nagradu novinara i publike (2008). Uslijedili su brojni nastupi na festivalima i koncertima u prestižnim svjetskim dvoranama. Snimila je četiri CD-a za: „Brilijant klasiks“, „Orchid Classics“ i „Etcetera Records“.

Foto: MCCG/D.Miljanić

Portal Analitika