Scena

Pijanistički duo Vang - Koltun nastupa u Kotoru

Klavirski duo koji čine pijanisti Ćin Vang iz Kine i Florijan Koltun iz Njemačke nastupiće večeras u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“, u Crkvi Svetog Duha od 19 časova, u okviru Kotorske koncertne sezone.
Pijanistički duo Vang - Koltun nastupa u Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Na programu očekuju nas djela Volfganga Amadeusa Mocarta, Johanesa Bramsa i Franca Šuberta.

Ćin Vang je, iako veoma mlada, uspjela da se dokaže kao jedna od vodećih pijanistkinja u Kini. Skrenula je pažnju na sebe osvajanjem specijalne nagrade na takmičenju u Kini sa samo sedam godina. Od tada redovno nastupa kao solistkinja širom Evrope i Kine. Studirala je u Njemačkoj, kao stipendista DAAD. Osvojila je veliki broj nagrada i priznanja, među kojima su prva mjesta na takmičenjima u Lenjanu i Betoni u Italiji. Kao solistkinja nastupala je s brojnim orkestrima kao što su Vuhan filharmonija, simfonijski orkestar iz Ahena u Njemačkoj, Kamerna filharmonija iz Sankt Peterburga, a sarađivala je sa dirigentima među kojima su Kazem Abdulah, Džejms Liu, Juri Gilbo, Eduardo Strauser i Fuad Ibrahimov. Čest je gost na brojnim festivalima širom Evrope i Kine. Duboko posvećena kamernoj muzici, često nastupa sa kolegama kao što su violinista Juri Revič i violončelista Aleksandar Debri. Čest je član žirija internacionalnih pijanističkih takmičenja u Evropi i Kini i gostujući je profesor na nekoliko univerziteta u Kini.

Njemački pijanista Florijan Koltun studirao je kod prof. Ilje Šepsa na muzičkoj akademiji u Kelnu. Od 2013. godine sarađuje sa prof. Tomislavom Bejnovim u Trosingenu. Usavršavao se kod čuvenih profesora, među kojima su Gelber i Rozenberg. Nastupa od 14. godine, kada je osvojio više prestižnih takmičenja u Njemačkoj, poput Bahovog takmičenja u Ketenu, te prve nagrade na internacionalnim takmičenjima u Italiji, Luksemburgu, Holandiji i Njemačkoj. Redovno nastupa širom Evrope i Kine. Urednik je nekoliko koncertnih serija u Njemačkoj. Redovno drži majsorske kurseve za mlade pijaniste na univerzitetima u Evropi i Kini, a od 2015. godine predaje klavir na muzičkoj akademiji u Kelnu.

Portal Analitika