Scena

Skulpture Matije Radovića u Galeriji "Centar"

Izložba skulptura Matije Radovića „Estetika forme i oblika (drvo, plod, list)“ biće večeras otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore od 20 časova.
Skulpture Matije Radovića u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević, a biće dostupna javnosti narednih mjesec dana.

- Idejno polazište kod Radovića je neki naturalistički motiv, obično list, plod, pupoljak. Daljim, suptilnim promišljanjem, shodno vlastitim stvaralačkim preokupacijama, autor odabrani motiv umjetnički otkriva, budi u njemu sva ona pritajena značenja, u smislu njegovog vizuelnog sadržaja, i konačno, u kamenu, skulptorskim jezikom na nov način artikuliše i likovno osvješćuje. Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva, a koje dalje, u kamenu, prevodi u jezik skulpture – zapisala je ona u katalogu ove izložbe.

Matija Radović rođen je 1987. godine u Podgorici. Osnovne studije na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju završio je 2014, a dvije godine kasnije i specijalističke studije u klasi profesora Predraga Milačića. Izlagao je na kolektivnim studentskim izložbama. Studijski je boravio u SAD-u. Prvu samostalnu izložbu imao je 2016. godine u Galeriji „Velimir A. Leković“ u Baru.

Portal Analitika