Scena

Poznati džez pijanista Danilo Rea nastupa u Herceg Novom

Koncert poznatog italijanskog džez pijaniste Danila Ree (Danilo Rea) biće večeras priređen u Dvorani „Park“ u Herceg Novom od 19 sati.
Poznati džez pijanista Danilo Rea nastupa u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Danilo Rea, jedan od vodećih džez muzičara, školovao se na muzičkoj akademiji „Santa Ćećilia“ u Rimu. Među muzičarima sa kojima je sarađivao, kako na koncertima tako i na studijskim snimanjima, su i Čet Bejker, Li Kunic, Stiv Grosman, Bob Berg, Majkl Breker, Bili Kobam, Aldo Romano, Dejv Liberman i Džo Lovano. Posebno je plodna njegova saradnja sa poznatim italijanskim pop muzičarima - Minom, Klaudiom Baljonijem, Fjorelom Manojom, Đinom Paolijem, te Pinom Danijeleom.

Njegov trio „Doctor 3“ je već godinama jedan od najcjenjenijih na italijanskoj muzičkoj sceni.

- Muzički dodir Danila Ree je kao zlatna nit koja povezuje različite žanrove dajući im prepoznatljiv pečat. Njegov muzički dar naveo ga je da svoju tehničku i umjetničku stručnost stavi na provjeru u kontekstima koji nemaju džez korjene. Tako se i približio svijetu opere, interpretirajući na jedinstven način teme sa operske scene. Ideja stapanja opere i džeza došla je kao prirodna posljedica njegove fascinacije klasičnom formom. Zahvaljujući inovativnoj prirodi, počeo je da eksperimentiše i improvizuje sa operskim melodijama iz opera Pučinija, Verdija, Maskanjija, Bizea i drugih stvaralaca, ističući u prvi plan njihovo bogatstvo koje privlači i današnje slušaoce – navodi se u najavi ovog događaja.

Koncert organizuju Ministarstvo evropskih poslova, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Delegacija Evropske Unije, a povodom obilježavanja šezdesetogodišnjice od potpisivanja Rimskih ugovora.

Foto: dariovilla.net

Portal Analitika