Scena

Svjetski dan lutkarstva: "Ružno pače" na sceni DODEST

Gradsko pozorište obilježiće sjutra Svjetski dan lutkarstva - 21. mart izvođenjem svoje višestruko nagrađivane predstave „Ružno pače“ u sali DODEST podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“ od u 12 sati.
Svjetski dan lutkarstva: "Ružno pače" na sceni DODEST
Portal AnalitikaIzvor

Komad namijenjen djeci starijoj od šest godina režirao je Jaroslav Antonjuk prema dramskom tesktu Igora Bojovića, nastalom prema jednoj od najpoznatijih djela književnosti za dјecu Hansa Kristijana Andersena.

Uloge tumače Branko Ilić, Katarina Krek, Dijana Dragojević, Pavle Ilić i Dejan Đonović.

Scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka je Eva Farkašova, muziku je komponovao Bogdan Ščepanski, prevodilac i dramaturg komada je Zoran Đerić, a asistent reditelja Davor Dragojević.

Obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva počeće porukom Međunarodne mreže za razvoj lutkarstva - UNIMA. Ove godine poruku je napisala Nanci Lohman Stub, a pročitaće je glumac Dejan Đonović.

Poruku ove američke umjetnice, jedne od urednica Svjetske enciklopedije lutkarstva (World Encyclopedia of Puppetry Arts), predsjednice Lutkara Amerike i potpredsjednice američkog ogranka UNIMA-e, prenosimo integralno.

Godine 1929. nekoliko zaljubljenika u lutkarstvo iz samo sedam zemalja osnovalo je udruženje L’union internationale de la marionnette (UNIMA) sa ciljem promovisanja i razvoja lutkarske umjetnosti. Ja sam se u UNIMA-u učlanila oko 1970. godine, očarana lutkama otkad pamtim.

Danas, zahvaljujući internetu, možemo u trenutku povezati hiljade istomišljenika iz cijelog svijeta bez obzira na nacionalne granice, političke i vjerske razlike. Na internetu su 24 sata dnevno dostupni snimljeni programi, predstave, konferencije, kursevi i radionice, a neki se čak emituju uživo. Dovoljan je jedan klik na tastaturi da se na ekranu pojave akademski radovi, publikacije i fotografije. Rast popularnosti o kakvom nijesmo ni sanjali nudi nebrojene mogućnosti formiranja međunarodnih saveza koji će zajednički raditi na ostvarenju našeg cilja: uzajamnog razumijevanja putem lutkarstva.

Lutkarstvo se razvilo gotovo u svakom kutku svijeta. Zahvaljujući stotinama sati dokumentacije na internetu, dostupne su brojne tradicionalne forme. UNESCO je njih dvanaest priznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Na njegovoj internet stranici nalaze se informacije, prezentacije i video-materijali o toj baštini. U bazi podataka Kulturnog centra Azije i Pacifika (Asia/Pacific Cultural Centre Database) možete naći barem još jedanaest tradicija koje uključuju lutkarstvo. Nadamo se da će čitaoci biti zainteresovani da urone u bogatstvo izvedbi i dubine njihovih društvenih korijena.

Tradicionalno lutkarstvo možemo iskoristiti kako bismo otkrili zajedničku ljudskost koja leži ispod naših kulturnih razlika. Promjene su jedna od odlika tradicionalne umjetnosti, pa važnu ulogu ima dokumentovanje. Nakon gotovo četrdeset godina predanog rada nas nekoliko stotina entuzijasta za lutkarstvo, UNIMA je na svojoj interent stranici objavila Svjetsku enciklopediju lutkarske umjetnosti (Encylopédie mondiale des arts de la marionnette), objavljenu 2009. godine, na tri jezika: engleskom, španskom i francuskom, dovodeći nam tako istoriju lutkarstva nadohvat ruku.

Enciklopedija je važno pomagalo za brojne muzeje širom svijeta koji u fundusu imaju zbirke lutaka, kao i za nekoliko muzeja koji su posvećeni isključivo toj umjetnosti. Njihove zbirke i katalozi mogu se naći na internetu. Neki eksperimentišu sa 3D slikama i replikacijom u obrazovne svrhe. Potpomognuto komunikacijom putem interneta, očuvanje istorijske baštine doprinosi budućem razvoju. Stotine savremenih lutkara iz cijelog svijeta objavljuju djelove svojih nastupa uživo na internetu kako bi privukli publiku i izvođače.

UNIMA sponzoriše izvođenja uživo, festivale, konferencije i publikacije, ali i izvještava o njima na svom sajtu. Kao što je i predvidjela mala grupa ljudi koja je osnovala UNIMA-u, njeni sadašnji članovi iz više od devedeset zemalja sarađuju bez obzira na razlike. Sa eksponencijalnim rastom izloženosti raste i naša odgovornost prema publici, ali i jednih prema drugima.

Proslavimo Svjetski dan lutkarstva kao prijatelji sa zajedničkim oduševljenjem za tu umjetnost objavljivanjem svojih proslava na internetu, koji nas zaista povezuje!

Portal Analitika