Scena

"Champion" Teodore Nikčević u Galeriji "Klub"

Izložba instalacija „Champion“ umjetnice Teodore Nikčević biće sjutra otvorena u Galeriji „Klub“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore na Kruševcu u 19 časova.
"Champion" Teodore Nikčević u Galeriji "Klub"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čine dvostrane cut-out fotografije, figure u prirodnoj veličini, kao i objekati namijenjenih sportskim aktivnostima.

Teodora Nikčević rođena je 1986. godine u Nikšiću. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala je samostalno u Podgorici 2011. godine, te na grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu - Italiji, San Marinu, Srbiji, Islandu, Velikoj Britaniji i Rusiji. Učestvovala je u više umjetničkih projekata i na rezidencijama u Crnoj Gori, Italiji, Austriji i Francuskoj.

- Teodora Nikčević se u svojim radovima kontinuirano bavi fenomenima percepcije, iluzije, krhkosti identiteta, ličnih sjećanja i smrti. Koristeći različite umjetničke forme i njihova fina sadejstva, autorka suptilno strukturira ambijentalne postavke koje dovode u pitanje percepciju posmatrača i destabilizuju osjećaj sopstva kao nepromjenljive činjenice. Iako sačinjeni od naizgled konkretnih činilaca, poput fotografija koje bi trebalo da garantuju dokumentarnost i elemenata koji pripadaju predmetnoj stvarnosti, njeni radovi su zapravo oslobođeni naracije i upućuju na nešto što nije neposredno vidljivo i opipljivo, na nešto što ulazi u zonu arbitrarnih značenja – zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u katalogu ove izložbe.

Postavka „Champion“ biće dostupna likovnoj publici narednih mjesec dana u galeriji „Klub“.

K.J.

Portal Analitika