Scena

Martina Filjak sa CSO i Suđićem u CNP-u

Crnogorski simfonijski orkestar nastupiće večeras pod upravom maestra Bojana Suđića, i uz hrvatsku pijanistkinju Martinu Filjak na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Martina Filjak sa CSO i Suđićem u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Na programu ovosezonskog gostovanja jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, sa kojim CSO ima dugogodišnju uspješnu saradnju, biće Koncert za klavir i orkestar u a-molu, opus 54 njemačkog kompozitora Roberta Šumana i Simfonija broj 2 u D-duru opus 43 finskog kompozitora Jana Sibelijusa. Solističku dionicu u Šumanovom Koncertu interpretiraće Filjak, koja je pažnju šire međunarodne javnosti privukla 2009. godine osvajanjem Zlatne medalje i niza posebnih priznanja na renomira­nom međunarodnom takmičenju pijanista u Klivlendu.

Bojan Suđić je prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika 1989. godine osvojio je Prvu nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u disciplini dirigovanja nikada nije bila dodijeljena. Bio je asistent dirigenta od 1985, a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije od 1992. Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom dirigovao je 1989. godine, a sa ovim ansamblom ostvario je nekoliko snimaka. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je angažovan šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu.Više puta je gostovao u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Danskoj, Portugalu, Meksiku... Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima, pa je tako u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate „Carmina Burana“ Karla Orfa, sa više od 650 mladih izvođača. Godine 2005. postaje umjetnički direktor - šef dirigent Muzičke produkcije RTS. Redovni je profesor dirigovanja na FMU u Beogradu.

Rođena u porodici muzičara, hrvatska pijanistkinja Martina Filjak počela je da pohađa časove klavira u petoj godini, a u šestoj je imala prvi javni nastup. Završila je Muzičku akademiju u Zagrebu, potom se usavršavala na Konzervatorijumu u Beču i u Hanoveru. Pohađala je i majstorske kurseve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Komo u Italiji.

Pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009. godine kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomira­nom međunarodnom takmičenju u Klivlendu, te ubrzo debitovala u dvoranama Koncerthaus u Berlinu, Musikferajn u Beču, i dvorani Zankel u njujorškom Karnegi holu. Dobitnica je brojnih priznanja širom Evrope, a u Hrvatskoj su joj pripale nagrade Milka Trnina, Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državne na­grade Vladimir Nazor, Orlando za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, te Judita na Splitskom ljetu. Godine 2009. odliko­vana je Redom Hrvatskog pletera za dostignuća u muzici.

Izvodi resitale širom svijeta, a prošle sezone nastupila je sa Slovenskom filharmonijom, Zagrebač­kom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Ahena, Milanskim simfonijskim orkestrom La Verdi, Bremenskom filharmonijom, Simfonijom Bilkenta, Simfonijskim orkestrom Feniks, Simfonij­skim orkestrom San Antonija, Filharmonijom Las Vegasa, te kamernim orkestrom Pro Musica.

K.J.

Foto: martinafiljak.com

Portal Analitika