Scena

Promocija nastavka romana Miroja Vukovića

Roman „Engleska posla 2 - Sunovrat u prošlost“ autora Miroja Vukovića biće večeras predstavljena u kosoj sali Biblioteke „Radosav Ljumović“ u Podgorici, od 19 časova.
Promocija nastavka romana Miroja Vukovića
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti prof. dr Siniša Jelušić, mr Bogić Rakočević, Jovanka Vukanović i autor, dok će medijatorka večeri biti Vesna Šoškić.

Miroje Vuković rođen je 1946. godine u Brijegu, kod Šćepan Polja u Pivi. Završio je jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je zbirke pjesama „Traganja“ (1998), „Nezvani gost“ (1994), „Rijeka bez obala“ (2014), zatim zbirke pripovijedaka „Ram za priču o Jakovu“ (1989) i „Drugo lice stvari“ (1989), knjigu proze „Godine prošle“ (2015), romane „Ja - Tara“ (1991), „Aluge“ (1996), „Engleska posla“ (2000), studiju „Lirsko u 'Luči mikrokozma'“ (2008), monografiju „Tara“ (2005), te knjigu kritika „Pisci, knjige, zapisi...“ (2012).

O njegovom književnom djelu objavljeno je 107 kritičkih tekstova 65 autora u zborniku pod nazivom „Ogledalo vremena“ (2012). Živi u Podgorici.

- Kao i u svojim ranijim knjigama, zbirkama pripovijedaka te posebno romanima „Ja-Tara“, „Aluge“ i „Engleska posla“, u orbiti proznog diskursa Miroja Vukovića su događaji, teme i motivi duboko vezani za njegov pivski kraj. Prije svega, njegovi književni junaci antejski su vezani za tu topografiju – Šćepan Polje, Zagrađe, Soko Grad, oslonjeni na Taru i Pivu, rijeke koje predstavljaju njihov krvotok, iz njih izviru i u njih se, ma gdje da su, vraćaju, iz njih crpe svoju viziju svijeta i života, ali ne svodeći ih isključivo na to odakle su potekli već, prije bi se reklo, tako da oni podstiču njihovu provokativnost prema sveukupnosti dešavanja, ma na kojim meridijanima se pojavljivali – zapisao je Mićo Cvijetić u svom tekstu „Rušenje berlinskog zida na naš – jugoslovenski način“.

 

Portal Analitika