Scena

Fotografije Dejana Kalezića u Mariboru

Izložba fotografija „Pozdravi iz snova“ Dejana Kalezića biće večeras otvorena u Galeriji „Vetrinjski dvor“ u Mariboru, u 20 časova.
Fotografije Dejana Kalezića u Mariboru
Portal AnalitikaIzvor

Nakon Nikšića, Brisela i Bara, i slovenačka publika će moći da pogleda 25 odabranih radova dimenzija 90 x 60 cm i 75 x 50 cm sa crnogorskim motivima.

Dejan Kalezić rođen je u Nikšiću, a fotografijom se bavi već dvadesetak godina. Imao je više samostalnih izložbi u Crnoj Gori, Srbiji, Belgiji, Francuskoj i Poljskoj, te učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2005. godine organizuje i vodi Školu fotografije, koju je završio veliki broj polaznika. Oni danas većinom i čine lanstvo u Foto klubu PhotoCG iz Podgorice, čiji je Kalezić jedan od osnivača. Radio je na velikom broju komercijalnih projekata i bio angažovan od strane eminentnih organizacija i firmi koje rade u Crnoj Gori i van nje. Živi i radi kao samostalni fotograf u Podgorici.

- Sa punom sviješću o zgusnutoj istoriji pejzaža i zamkama koje sa sobom nosi klišeizirani motiv, Kalezić se upušta u avanturu fotografisanja prirode, dajući svojim radovima ličnu, poetizovanu notu kroz seriju radova „Pozdrav iz snova“. Preciznim postupkom formulisanja vizuelnih poruka, autor nudi gledaocu čije oko je naviknuto više na posrednu, ekransku sliku pejzaža, nego na direktan susret i uključenost u nju, dragocjeno iskustvo samozaboravnog sjedinjenja sa prirodom koji se pojavljuje još samo u snovima. Ovaj tako željeni, usrećujući i istovremeno melanholični osjećaj stapanja gledaoca sa prirodom, monumentalnom i uzvišenom, prijeko potreban u vrijeme virtuelne realnosti i otuđenosti, autor postiže ličnom ekspresijom i kreativnom opservacijom predajući se činu fotografisanja iskreno, bez zadrške – zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u katalogu ove postavke.

 

Portal Analitika