Scena

Žan-Pol Gasparijan ponovo gost CSO

Crnogorski simfonijski orkestar prirediće sjutra drugi februarski koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Žan-Pol Gasparijan ponovo gost CSO
Portal AnalitikaIzvor

Solista večeri biće perspektivni francuski pijanista Žan-Pol Gasparijan, pobjednik posljednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu i dobitnik nagrade „Europa - Yamaha“. Crnogorska publika ga je već upoznala na resitalu u podgoričkom KIC-u, te kao solistu koji je uz CSO nastupio i prethodne sezone.

Orkestar kojim će dirigovati maestro Grigorij Krasko u prvom dijelu večeri izvešće jednu od najpopularnijih kompozicija iz opusa Sergeja Rahmanjinova, Rapsodiju na Paganinijevu temu za klavir i orkestar opus 43, dok će drugi dio večeri pripasti Osmoj simfoniji u G-duru Antonjina Dvoržaka.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji „Gnjesin“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista ansambla. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao je vođa ansambla Crnogorski gudači. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske i domaće muzičke baštine.

Žan-Pol Gasparijan rođen je 1995. u Parizu, te odrastao u porodici muzičara i počeo da svira klavir sa šest godina. Regionalni konzervatorijum u Parizu završio je 2009. godine u klasi Olivijea Gardona, i tada primljen je na pariški Nacionalni konzervatorijum kao najmlađi kandidat, u klasi Žaka Ruvijea. Diplomirao je i završio master studije u klasi Mišela Berofa. Usavršavao se kod istaknutih pedagoga: Tatjane Celikman, Pavela Gililova, Klausa Helviga, Vere Gornostajeve, te Eliso Virsaladze. Pobjednik je posljednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu na kojem je istovremeno dobio i nagradu za najmlađeg finalistu. Jedini je pijanista laureat Fondacije „G. Cifra“, dobitnik je nagrade „Yamaha Europa“ za najbolje izvođenje savremenog djela na konkursu u Valensiji, polufinalista i dobitnik stipendije na konkursu „Geza Anda“ u Cirihu.

Nastupao je sa: Bremenskom filharmonijom, Regionalnim orkestrom Normandije, Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Valensije, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Orkestrom Ruanske Opere, CSO i Kanskim simfonijskim orkestrom. Snimao je za Francuski muzički radio, radija iz Bremena, Tel Aviva, Salcburga, za Radio Classic, Holandski radio, Televiziju France 2, a njegov recital emitovan je na najvećem kanalu za klasičnu muziku Medici. Njegov prvi album objavio je Radio Bremen.

Od oktobra 2016. je doktorand na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, gdje radi sa Mišelom Dalberom i Kler Dezer, a istovremeno je primljen na doktorske studije filozofije na Univerzitetu „Paris 8“.

K.J.

Foto: Jean-Baptiste Millot

Portal Analitika