Scena

O savremenoj drami u KIC-u

Novija dramska književnost i savremeni dramski pisci u Crnoj Gori glavne su teme večerašnjeg programa koji će biti priređen u KIC-u „Budo Tomović“ od 20 časova.
O savremenoj drami u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ciklusa „Savremena crnogorska književnost“ danas će govoriti pisci Bojana Mijović, Vasko Raičević i Aleksandar Radunović Popaj, sa kojima će razgovor o savremenoj crnogorskoj dramskoj književnosti, ulozi i položaju dramatičara, voditi publicista i novinar Vanja Kovačević. Publika će biti u prilici i da pogledaju inserte iz njihovih postavljenih komada.

Aleksandar Radunović Popaj rođen je 1971. godine na Cetinju. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Trenutno pohađa master akademske studije na FDU u Beogradu. Radio je muziku za sedamnaest pozorišnih predstava. Sa grupom „Perper“ objavio je sedam albuma, a sa „The Books Of Knjige“ jedan. Nedavno je iz štampe izašao njegov drugi samostalni album instrumentalne muzike „Muzika za pozorište“. Uz ostale članove grupe „The Books of Knjige“, od 1995. godine na podgoričkom radiju Antena M, radi kao voditelj jedne od najslušanijih emisija u regionu.

Bojana Mijović rođena je 1978. i pripada prvoj generaciji svršenih dramaturga cetinjskog FDU-a, na kojem je završila i postdiplomske specijalističke akademske studije. Trenutno je student master studija na FDU u Beogradu. Osim drama, piše poeziju i kolumne, a do sada je objavila i nekoliko naučnih radova u stručnim časopisima. Njene drame: „Lasice“, „Cvrčak i mravi“, „Pink Panter opet napada“, te dramatizacija romana „Uspavanka za Vuka Ničijeg“, nakon inscenacija doživjele su zapažen uspjeh. Mijović je u CNP-u bila dva puta angažovana kao dramaturg i saradnik na dramaturgiji poznatih naslova: „O.Rest In Peace“ Jetona Neziraja, i „Gorski vijenac“ Petra II Petrovića Njegoša. Radi kao saradnik u nastavi na predmetu dramaturgija, na FDU na Cetinju.

Vasko Raičević rođen je 1979. u Podgorici. Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio je na cetinjskom FDU. Trenutno je na master studijama na beogradskom FDU. Njegova drama „Dobra smrt“ postavljena je u CNP-u, kao i u Rusiji, u pozorištima u Toboljsku i u Rostovu na Donu. Komad „Put u otadžbinu“ objavio je u časopisu Ars. Sa komadom „Kalina proces“ pobijedio je na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Koautor je komada „Poglavlja 23 i 24“, izvedenog u okviru festivala FIAT u Podgorici. Dramski tekst „Kuća za rušenje“ izveden u okviru projekta „19. decembar - dan poslije“. Komad „Galeb 1993“ izveden u okviru projekta „Hronika Galeb“. Djela su mu prevođena na engleski, ruski, slovenački i poljski jezik. Knjiga „Drame“ objavljena je u izdanju OKF i CDNK (2015). Bio je dramaturg na nekoliko pozorišnih komada. Kratke priče objavljivao je u časopisu Ars. Trenutno je asistent na predmetu Antička književnost na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Portal Analitika