Scena

"Samoozbiljenje" Nataše Drešić u Galeriji "Centar"

Izložba grafika „Samoozbiljenje“ Nataše Drešić biće večeras otvorena u Galeriji „Centar“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore od 19 časova.
"Samoozbiljenje" Nataše Drešić u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti narednih mjesec dana, zvanično će otvoriti istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

- Prihvatajući i razumijevajući svu specifičnost i delikatnost grafike kao medija, u smislu jedinstvenosti njenog poimanja kao umjetnosti multioriginala, grafičarka Nataša Drešić svoj stvaralački izraz kreira njegujući i poštujući ono primarno shvatanje grafičke posebnosti, poniklo iz naslijeđa njene viševjekovne tradicije, koje podrazumijeva strpljivu i predanu posvećenost zahtijevnim tehničkim procesima litografije, algrafije ili serigrafije. U aktuelnom vremenu modernih tehnologija, brzog umnožavanja i masovne produkcije, takav pristup grafičkom djelu sve više postaje izuzetak, naročito u generaciji mlađih umjetnika kojima autorka pripada, pa u tom smislu posmatrano njeno djelo dobija još jednu nijansu ozbiljnosti u odnosu prema cjelokupnom procesu stvaranja – zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Radulović u katalogu izložbe.

Nataša Drešić rođena je 1987.godine. Osnovne i specijalističke studije završila je na na grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. mr Anke Burić. Tokom 2015. godine boravila je na studijskom putovanju u Višoj umjetničkoj školi u Mecu, u Francuskoj. Dobitnica je brojnih stipendija i priznanja, među kojima je i stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017. godinu. Izlagala je samostalno na Cetinju i u Mecu, kao i na mnogim kolektivnim izložbama. Učestvovala je u radu brojnih radionica.

K.J.

Portal Analitika