Scena

Tošković sa "Bestijarijumom" u Perjaničkom domu

Izložba crteža Marije Tošković biće večeras otvorena u Galeriji „Perjanički dom“ Centra savremene umjetnosti Crne Gore u 19 časova.
Tošković sa "Bestijarijumom" u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Postavku pod nazivom „Bestijarijum“ zvanično će otvoriti istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović.

- „Bestijarijum“ Marije Tošković doživljavam kao umjetničku „polemiku” sa svijetom u pokušaju njegovog razotkrivanja, odgonetanja zapretanih kodova postanka/nestanka, rastakanja… u nešto što je nalik… što poprima obrise, asocira na ljudsko-životinjsku simbiozu, na neraskidivu vezu/ nit sa animalnim, instinktivnim, sa životom… Vjerujem da dijelimo iskustvo pogleda koje rezultira čitanjem životinjskog u ljudskom liku, izrazu, grimasi… kroz direktna poređenja i dodjeljivanja karakternih epiteta… Taj kontemplativni otklon u svijet bestijarijumskih, fluktuirajućih formi koje bestežinski lebde, rone, plove beskrajnim prostranstvima nepoznatog Marija koristi kao kontrapunkt za esencijalna pitanja: Ko smo… Što smo... Kuda idemo – zapisala je Miranović u katalogu ove izložbe.

Marija Tošković rođena je 1980. godine u Beogradu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti na Univeritetu Evora u Portugalu. Jedna je od osnivača grafičkog ateljea „Contraprova“ u Lisabonu. Članica je Udruženja portugalskih grafičara i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Izlagala je samostalno u Portugalu, Srbiji i Crnoj Gori, kao i na brojnim grupnim izložbama. Učestvovala je u radu umjetničke kolonije Međunarodnog festivala kulture u Asilahu, u Maroku 2012. godine.

K.J.

Portal Analitika