Scena

"Posebna je Crna Gora" u Ministarstvu kulture

Prirodnjačka izložba „Posebna je Crna Gora“ biće večeras otvorena u holu Ministarstva kulture na Cetinju, u 18 časova.
"Posebna je Crna Gora" u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koju organizuju Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej Crne Gore, zvanično će otvoriti ministar kulture, prof. mr Janko Ljumović, a govoriće još direktorica Prirodnjačkog muzeja dr Lidija Polović.

Kako ističu organizatori, kulturna baština je jedan od važnijih identitetskih obilježja države, a u prirodnjačkim izložbama se prepliću vrijednosti kulturne i prirodne baštine koji su neraskidivo vezani.

Crna Gora predstavlja jedno od najbogatijih područja u Evropi u pogledu bogatstva bio i geo-diverziteta, što je posljedica njenog jedinstvenog geografskog položaja i geomorfološke strukture. Posebnost Crne Gore, te jedinstveno bogatsvo biodiverziteta na tako malom geografskom području, u izložbi će biti posebno naglašeno isticanjem rijetkih, endemičnih i reliktnih vrsta u svim zbirkama. Na izložbi će premijerno biti izložena kolekcija ruda koje su registrovane na brojnim lokalitetima širom Crne Gore, a od kojih su neke imale važnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore. Izložbom su, osim prezentacije muzejskog materijala tokom 30 dana, predviđena i održavanja posebnih tematskih predavanja kustosa Prirodnjačkog muzeja, a planirano je i gostovanje eminentne stručnjakinje iz oblasti herpetologije, dr Katarine Ljubisavljević – navodi se u najavi ovog događaja.

K.J.

Portal Analitika