Scena

"Bura" dvije večeri na Velikoj sceni

Drama „Bura“ Vilijema Šekspira u režiji i adaptaciji Dejana Projkovskog biće večeras i sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
"Bura" dvije večeri na Velikoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Brojnu glumačku ekipu čine: Branimir Popović, Nada Vukčević, Nikola Perišić, Momčilo Otašević, Andrea Mugoša, Slaviša Čurović, Mišo Obradović, Zoran Vujović, Mirko Vlahović, Petar Burić, Aleksandar Gavranić, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Julija Milačić, Jelena Minić, Radmila Božović, dok Prosperovu trupu čine: Slavko Kalezić, Sanja Popović, Filip Đuretić, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović i Vanja Jovićević.

Scenograf predstave je Valentin Svetozarev, koreografkinja Olga Pango, kostimografkinja Marija Pupučevska, kompozitor Goran Trajkoski, za scensku akrobatiku zadužen je Aleksandar Ilijev, asistenti režije su Zoran Rakočević i Damjan Pejanović, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

- Tokom rada, stigli smo do toga da je Prosperov svijet ono za čime je tragao Da Vinči: da li čovjek može da leti, kako da bude slobodan. Mislim da se svako od nas svakog dana pita što znači biti slobodan čovjek. A onda kada to postane, poput Arijela, pita se kako živjeti tu slobodu. No, kako kažu, s previše slobode čovjek počinje sam sebi da robuje... Kada se sve to završilo, htio sam da stavimo odlomke iz teksta „Šekspir – naš savremenik“ Jana Kota i bili smo šokirani da i on govori o Da Vinčiju... Naš Prospero je poput Diogena: on u sred dana, sa svijećom u rukama, traži čovjeka. Može se reći da je naša „Bura“ bila Prosperova potraga za ljudskim u čovjeku - kazao je Projkovski o ovom komadu.

K.J.

Foto: CNP/D.Miljanić

 

Portal Analitika