Scena

Resital Rite Kinke u Crkvi Svetog Duha

Regionalno poznata pijanistkinja Rita Kinka prirediće večeras solistički koncert u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ - Crkvi Svetog Duha od 19 časova.
Resital Rite Kinke u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj resital, koji je dio Kotorske koncertne sezone, uvod je u majstorsku radionicu koju će ova izvanredna solistkinja i pedagog održati od 14. do 16. februara u istoj školi.

Rita Kinka do danas je održala više od 800 resitala i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, zatim u SAD, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom kao redovna profesorka za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, te na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju (1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu (1985), Sidneju (1985), Minhenu (1987), Bordou (1988), Vašingtonu (1990), Briselu (1991) i Orleanu (1996).

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta za ženu Evrope - Prix femmes d'Europe, za najboljeg evropskog izvođača umjetničke muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Dobitnica je i Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2002. godinu.

Snimala je za radio i TV centre u mnogim zemljama: Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Njemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan. Objavljena su njena četiri albuma u izdanju kuće Digital Media Production iz Brisela i PGP RTS.

Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku, kod Đerđa Šandora, koristeći stipendiju Fondacije „Đina Bahauer“ koja joj je pripala na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu 1987, kao „najperspektivnijem mladom umjetniku“.

Najnoviji resitalski projekat započela je decembra 2016. u ciklusu „Urednik/umjetnik u gostima“ Centra za muziku Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u kojem je specifičnim konceptom programskog oblikovanja povezala kompozicije Baha, Bramsa i Šopena.

Prošle godine bila ja na funkciji predsjednice Umjetničkog savjeta projekta Novi Sad 2021 kao kandidata za Evropsku prijestonicu kulture.

Dobitnica je nagrade časopisa Musica Classica za najboljeg ženskog izvođača u 2016. godini.

K.J.

Portal Analitika